Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Faiz yükselsin öyle mi?

Sputnik Türkiye: "Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24'te sabit tuttu. Dolar 5.95'i aştı." Independent Turkish: "Merkez Bankası'nın faiz kararında yine değişilik çıkmadı." Euronews Türkçe: "Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24'te sabit tuttu.
Açıklamanın ardından TL'de değer kaybı hızlandı."

ÖNEMLİ BİR AYRINTI
Bunlar Türkiye'de yayın yapan yabancı kaynaklı haber sitelerinden sadece üçü! Başkaları da var! Bu paylaşımları Twitter'dan yaptılar. Haber dillerinde küçük ama çok önemli bir ayrıntı var.
Independent Turkish, 'Merkez Bankası yine değişiklik yapmadı' diyor! 'Yine' vurgusunun amacı ne? Sputnik Türkiye ve Euronews Türkçe'nin paylaşımlarında ise faiz sabit tutuldu dolar coştu, TL hızla değer kaybetti vurgusu yapılıyor.
Bu üç önemli haber kaynağı, paylaştıkları tek bir Tweet'te bile algı yönetimi yapıyorlar. Bir de buz dağının görünmeyen kısmını hesaba katın. Dünyaca ünlü ekonomistler, ekonomi gazeteleri, TV kanalları vs. hepsi koro halinde faizin artmasını istiyor. Bir de Twitter ve YouTube'daki yerli ekonomist muhalifler var. Onlar da dolar her yükseldiğinde neredeyse sevinçten göbek atar gibi paylaşımlar yapıyor. Hepsinin tek bir söylediği var: Faiz artmalı. Güya hepsi doğru biliyor, hepsi Türkiye'nin iyiliğini düşünüyor ama Merkez Bankası inatla yanlış yapıyor, öyle mi?

KÖYLÜ INEĞI SATTI
Yapılan algı operasyonu açık:
Faizlerin yükseltilmesini tek kurtuluş olarak sunuyorlar ve halkı buna inandırıyorlar. 80 ve 90'lı yıllardaki Türkiye'ye dönmemizi istiyorlar.
1981-1987 yılları arasında yüzde 45-58 oranları arasında dalgalanan bir yıl vadeli mevduata verilen faiz, 1998 yılında ortalama yüzde 83.9'a kadar tırmanmış ve 1991 yılından itibaren yüzde 70'lerde bir platoya oturmuştu.
O yıllarda köylü bile ineğini satıp faize yatırırdı.
Yatırım yapılmaz, faizden kazanılan parayla enflasyon canavarı beslenirdi. Parası faizde olan sadece kaybını azaltır, olmayan da fakirlikle boğuşurdu. Yine hiç yatırım yapılmasın, ekonomi dursun ve Türkiye enflasyon canavarına tutsak kalsın istiyorlar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA