Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Spotify skandala seyirci mi kalacak?

Günaydın'ın müzik yazarı Hakan Uç, müzik endüstrisinde son dönemin en büyük skandallarından birini ortaya çıkardı. Dünyaca ünlü dijital müzik platformu Spotify'da Allah, peygamber ve dini sembollerle dalga geçen paylaşımlar ve listeler yayınlanıyormuş.

'Hz. Ali'nin makas atarken dinlediği şarkılar', 'Allah'ın Hz. Adem'i cennetten kovarken dinlediği şarkılar' tarzı pespaye başlıklar atılıyormuş. Haberde; Uç'un örnek gösterdiği rezillikler en masum olanları, daha berbatları var!

Haber yayınlandı, ertesi gün sanat dünyası ayağa kalktı ama hâlâ Spotify yönetiminden ve Türkiye'deki temsilcilerinden bir açıklama gelmedi. Normalde bu haberden sonra hemen Uç'la irtibata geçilmeli ve en azından bir basın açıklaması yapılmalıydı.

Sonuçta bu başlıklar ergenlerin yaptığı şakalar olabilir ama provokasyon amaçlı da yapılmış olabilir. İkinci seçenek çok tehlikeli!

Spotify'ın basın işleriyle ilgilenen PR. House nasıl bir PR şirketi anlamadım. Ülkenin en önemli gazetesinde bu skandal haber oluyor ve açıklama yapmıyorlar! Spotify'da Türkiye içerikli listelerden Nazlı Yırtar adlı editörün sorumlu olduğu söyleniyor. O da hiç konuşmadı, bu rezilliği bitirmek için bir şey yapıyor mu onu da bilmiyoruz.

Yırtar'ın Türkiye karşıtı terör örgütlerine sempatiyle yaklaştığı, Spotify'dan bu örgütlere seslerini duyurmaları için alan açtığı yönünde iddialar var. Hatta Yırtar'a özellikle Türkiye'ye yönelik rap listelerinde bazı sanatçıları yok saydığı, manipülasyon yoluyla teröre destek veren şarkıcıları ön plana çıkardığı yönünde de ciddi suçlamalar yapıldı.

Spotify'dan bu suçlamalarla ilgili de bir açıklama gelmedi! Spotify'ın Türkiye için atadığı temsilci kim? Ne iş yapar? Bu skandallarla ilgili bir şey yapılmayacak mı?

İnsanların dini inançlarıyla dalga geçmek, hakaret etmek düşünce özgürlüğüyle açıklanamaz!

***

GÜLE GÜLE KASETİN MUCİDİ



Müzikte kaset devrimine vesile olan, kompakt kaset teknolojisini geliştiren Hollandalı mühendis Lu Ottens, 6 Mart tarihinde 94 yaşındayken hayata veda etti.
60'ların başında Ottens'in geliştirdiği ilk kaset prototipi, ahşap gövdeye sahipti ve cebe sığabiliyordu. Philips şirketi başta bu icadın başarılı olacağına inanmadı.
Ottens sonunda şirketini ikna etti ve 1963 yılında tanıtılan kompakt kaset, kullanıcılara ses ya da müzik ile doldurmaları için boş bir şekilde satılıyordu. Kullanıcı tekrar tekrar kaseti doldurabiliyordu.
Ottens, Sony ve Philips'in kompakt kaset geliştirmesi için yardımcı oldu. Kaset sayesinde walkman icat edildi ve insanoğlu yürürken hareket halinde şarkı dinleme devrimini yaşadı.
Hikayenin geri kalanını biliyorsunuz... Bizim ergenlik yıllarımız harçlığımızı kasete yatırmakla geçti. Akmar Pasajı'nda kaset defineciliği yapardık. Şimdi o kasetlerin hepsi kutulara istiflenmiş bir şekilde duruyor!
O kasetleri şimdi internetten bir tıkla bedavaya indirebiliyorsun.
Teşekkürler Lu Ottens, senin merakın ve çok çalışman sayesinde koca bir müzik sektörü gelişti, albümler yapıldı ve biz de keyifle dinledik.

***

BİRİ İNER BİRİ ÇIKAR!

Ünlü bir İspanyol tekstil grubunun net kârı koronavirüs salgını ve pandemi yasakları yüzünden 2020'de yüzde 70 düşüşle 1.1 milyar Euro'ya gerilemiş.

MARKETLERE AKTI
Salgında dışarıya çıkamayan insanlar, giyim kuşama para harcamadı. Para tek sosyalleşme alanı olan marketlere aktı!
Her krizde inişe geçen sektörlerin yanı sıra yükselişe geçenler de olur.
Şimdi piyasalarda pandemiden sonra hangi sektörler yükselişe geçecek onun hesabını yapıyorlar.
Normalleştikten sonra sosyalleşme, mekanlara akma, gezip tozma çılgınlığı yaşanacağı kesin.

***

YENİ 'THE PALU AİLESİ'!



40 yaşındaki Abdurrahman Çığ, ormanda çekilmiş çıplak fotoğraflarıyla Müge Anlı'ya başvurdu. Ve Anlı'nın programında 20 yıllık eniştesinin evlendirme vaadiyle kendisine 500 bin liralık senet imzalattığını söyledi.
Çığ, enişte İsa tarafından dolandırıldığını, işkenceye ve tecavüze uğradığını da iddia etti.
Enişte İsa'nın 2019 yılında yaptığı peynirleri tüketen 9 kişinin sağlık problemi yaşadığı, 1 kişinin ise öldüğü ortaya çıktı.
İnanılmaz iddialar! Yoksa yeni bir 'The Palu Ailesi' vakası mı geliyor? Palu Ailesi'ndeki skandalların çıkış noktası da enişte Tuncer Ustael'di!

***

GÜNEŞİN BATMADIĞI İMPARATORLUK!



Prens William, kardeşi Prens Harry ile eşi Meghan Markle'ın İngiliz Kraliyet Ailesi'ne yönelik ırkçılık suçlamalarına "Biz kesinlikle ırkçı bir aile değiliz" diye yanıt verdi.
Aslında bu fotoğraf çok şey anlatıyor. Bir zamanlar güneşin üzerine batmadığı kadar geniş bir coğrafyada kolonileri olan Büyük Britanya, yüz yıllarca sömürgecilik ve köle ticaretiyle dünyayı yönetti.
Yeni nesil Kraliyet Ailesi üyeleri ne kadar modern olsalar da sömürgecilik döneminden kalan alışkanlıklar bu fotoğraftaki gibi folklorik eylemde bile kendini gösteriyor.
Yeni gelin Meghan'ın ten rengi yüzünden çocuğunun hangi ten rengine sahip olacağı başta Kraliçe olmak üzere Kraliyet Ailesi fertlerini endişelendirdi mi acaba? En azından dedikodusu yapılmıştır.
Meghan böyle hassas bir konuda yalan söyleyecek değildir herhalde!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA