Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TUBA KALÇIK İLE GÜNDEME DAİR TUBA KALÇIK

Sembolik yapılarda tehlike yaşanmaması için her ülke tetikte olmalı

Yangın öyle bir hasar bırakmış ki, gün ağarınca ortaya çıkan manzara herkesi hüzne boğdu. Sadece Fransa'nın değil insanlığın da ortak mirası olan Notre Dame Katedrali 850 yıllık bir tarihe sahip.
UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde de yer alan katedral için herkes tek yürek oldu.
Liderler arka arkaya üzüntü ve destek mesajları yayınladı.
Dünya gündemine oturan Notre Dame Katedrali'nin insanlık tarihi açısından önemini ve yangını, sanat tarihi alanında uzman bir isim olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Akay'a sordum.
Katedralin senede 13 milyon turistin gezdiği bir mekan olduğuna işaret eden Akay, "Notre Dame', hem Katolik dünyası için, hem de Paris'in turizmi açısından son derece önemli bir yer" dedi.
Katedralin birçok tarihi olaya tanıklık ettiğini de belirten Akay şöyle devam etti:
"12. yüzyılda Notre Dame, üniversite öğrencileri için önemli bir mekan olmuştur.
Binlerce öğrencinin kendisini dinlemeye geldiği Pierre Abelard gibi önemli bir hoca burada ve daha sonra da, yine Paris'te Saint Genevieve de dersler vermişti.

HUGO'NUN ROMANI
13. yüzyılda Kral Saint- Louis'nin ölüm töreni burada gerçekleşmiştir. 16. yüzyılda Kral IV. Henri, Notre Dame'da Prenses Margueritte ile evlenmiştir.
Bu evlilik, aynı zamanda, tarihi olarak Fransa'da Protestan katliamının da başlangıcı olmuştur.
Daha sonra, 1804'te Fransız ressam David'in tarihi olarak resmettiği Napolyon Bonaparte'ın taç giyme törenin yapıldığı yerdir.
Kendisini Papa'nın huzurunda imparator ilan ettiği katedraldir. Sonra da Victor Hugo'nun meşhur romanıyla gündeme gelmiştir Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sonrasında bu katedralde Te Deum şarkısı ile barış geri gelmiştir.
Papa II. Jean-Paul'ün ölüm ve yeni Papa XVI. Benoit onun yerini alma törenleri burada yapılmıştır. Anlaşılacağı gibi, Katolikliğin sembolü olmuş önemli bir yerdir."

BEŞ SENE SONRA
Notre Dame ve Ayasofya gibi tarihi açıdan sembolik yapılarda böyle tehlikeli durumlar yaşanmaması için her ülkenin tetikte olması gerektiğini belirten Akay, şunları söyledi:
"Böyle yapıların çok iyi korunması gerekiyor.
Her ülke Fransa gibi bu kadar çabuk para yardımı bulamayabilir. Hızlı finans desteği sayesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eksperlerin laflarına dayanarak, Notre Dame Katedrali'nin beş sene içinde yeniden restore edileceği haberini vermektedir.
Umarız bu vaat aynı hızda gerçekleşir ve üzücü olan bu şimdiki durumdan bir an evvel çıkılır."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA