Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TUBA KALÇIK İLE GÜNDEME DAİR TUBA KALÇIK

‘Müzik durma noktasına geldi eskisi gibi üretim yapılmıyor’

"Şu anda müzik sektörünün durumu hiç iyi değil." Bu tespiti yapan, yıllarını müziğe adamış usta sanatçı Orhan Gencebay. Karamsar bir tablo çiziyor diye düşünebilirsiniz. Ama sektörün içinde bulunduğu durumu Gencebay'dan dinlediğimde 'karamsar' değil, 'gerçekçi' bir bakış açısına sahip olduğunu düşündüm.



ÇOK AZ ALBÜM
Müzik sektörünün neden bitme noktasına geldiğini şöyle açıklıyor usta sanatçı:
"Üretim durmak üzere müzikte. Geçen sene ancak 200 civarında albüm yapılmış. Avrupa'da bu rakam 30 bin civarında. Yeni besteler ve sanatçılar çıkmıyor anlamına geliyor bu rakamlar. Üretim olmazsa müziğimiz de yok olur. Türk müziği bizim en önemli yerli ve milli değerimizdir. Binlerce yıla dayanan bir müzik tarihimiz var. Her nesil kendine göre özelliklerini ve dinamiklerini yansıtarak müziğimize katkı sunmak zorundadır. Bu yapılmazsa, biz kendi kültürümüzün asimile olma riski ile karşı karşıya kalırız. Başka kültürlerin müziği egemen olur. Bu da değerlerimizi kaybetmek anlamına gelir. Bir ülkenin geleceği açısından çok tehlikeli bir durumdur bu. Dolayısıyla yerli ve milli değerimiz olan müziğimizi korumak zorundayız. Müziğimizi koruyabilmek için de sanatçının maddi ve manevi haklarını güvence altına almak gerekiyor."



"Peki bunu nasıl yapabiliriz?" diye sorduğumda ise şöyle cevaplıyor Gencebay:
"Mevcut ortamda sanatçının hakları maalesef tam olarak alınamıyor. Telif yasası konusunda hâlâ yeterli bir düzeyde değiliz. Ben bu konuda Avrupa Birliği ile daha uyumlu bir yasa çıkarılmasını sektörün geleceği için çok gerekli görüyorum. Onlar bu işi 310 yıl önce halletmiş. Biz ise daha yolun çok başındayız. Eğer oradaki bazı uygulamaları ülkemize getirirsek, müzikte çok daha iyi bir noktaya gideriz. Benim tek derdim sanatçıyı yaşatmak. Sanatçımız yaşasın ki en önemli milli değerimiz olan müziğimiz de gelecek kuşaklara miras olarak kalsın."
Müzik sektöründeki meslek birliklerinin kendi aralarında birleşmesi gerektiğine de dikkat çeken usta sanatçı sözlerine şöyle devam ediyor:
"Müzik sektörünün üç köşesi var. Eser sahibi, yayıncılar ve yapımcılardır bunlar. Bu üç köşe kendi içinde birleşmeli. Böylece sanat ve sanatçı daha iyi korunur. Meslek birliklerine kayıtlı 20 bin sanatçı varsa 60 bin kayıt dışı sanatçı var. Bu çok üzücü bir tablo."



'MÜZİĞİMİZİ YAŞATMALIYIZ'
"Meslek birlikleri, sanatçıların hakları konusunda sizce yeterli mücadele ediyor mu?" diye sorduğumda ise şöyle cevapladı Orhan Gencebay:
"Maalesef yeterli değil. Meslek birliklerindeki bazı arkadaşlar canla başla çalışıyor, bunu da belirteyim ama işi bilmeyenler de var. Herkesin önceliği sanatçının haklarını korumak ve müziğimizi yaşatmak olmalı. Benim tek derdim bu. Bence birliklerin yönetim biçimleri de Avrupa Birliği hukukuna uygun bir biçimde yeniden düzenlenmeli. Bizim tek derdimiz Türk müziğini yaşatmak ve gelecek nesillere taşımak. Müziğimizi ne kadar geliştirirsek, ülkemizi de dünyada çok daha iyi bir noktaya taşırız. Sanatçının hakları koruma noktasında devletimizin de önümüzdeki engelleri kaldırması gerekiyor. Bu konuda devletimizden de destek bekliyoruz."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA