Nisan ayına girilmesiyle bahar mevsimi kendini iyiden iyiye hissettirirken, Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar 'bahar yorgunluğu' konusuna dikkat çekti. Bahar yorgunluğunun nedeninin, havaların ısınmasıyla artan elektrik yükü ve vücut metabolizmasında gerçekleşen değişimler olduğunu kaydeden Akar, bu durumu aşmak için yapılacakları özetlerken, kolayca hazırlanabilecek bir çayın da tarifini verdi. Özge Akar, metabolizmayı hızlandıran çayın şu şekilde hazırlanabileceğini söyledi:
Malzemeler: 1 elma (kabuklu), 1 limon, 1 tane çubuk tarçın, 5-6 tane karanfil, 3 litre su
Yapılışı: Elma ve limon yıkanır, kabuklarıyla dörde bölünür. Diğer malzemelerle birlikte bir tencereye alınır. Su 1,5 lt oluncaya yani yarıya ininceye kadar kaynatılır. (Yarıya indiğini anlamak için önce 1,5 lt suyu malzemelere ekleyin tenceredeki seviyeye bakın.) Tel süzgeçten geçirilerek süzülür. Elma ve limonlar süzme işlemi sırasında iyice ezilmeli. Bu çay buzdolabında iki gün saklanabiliyor. Yemeklerden bir saat önce, günde üç bardak sıcak veya soğuk olarak içiliyor.
KAHVALTI DESTEĞİ
Fazla karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin vücutta uyku ve yorgunluk haline sebep olabildiğini kaydeden Özge Akar, beyaz, rafine edilmiş tahıllar yerine, tam buğdaylı, çavdarlı, yulaflı ve kepekli, rafine edilmemiş tahılların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Sindirim sisteminin aktive olabilmesi için de sabah yapılacak dengeli bir kahvaltının, metabolizmanın çalışmasını sağlayarak sabah yorgunluğunu atmaya destek olacağını belirten Akar, "Kahvaltıda besleyici ancak hafif yiyecekler tercih etmeli, taze meyve suyu veya taze meyveyi kahvaltıdan eksik etmemeliyiz. Diğer öğünlerde de çok ağır yemekler yerine, sebze, zeytinyağlı ağırlıklı beslenmeliyiz. Kızarmış, kavrulmuş etler yerine, haşlama, ızgara etler tercih etmeliyiz" diye konuştu.