Kahramanmaraş'ın Elbistan, Göksun ve Afşin ile Adana'nın Tufanbeyli ilçesinin verimli topraklarında yetiştirilen pancarlar, fabrikalarda işlenerek sofradaki yerini alıyor. Modern tarım tekniklerinin kullanıldığı bölgede, kimi çiftçiler geleneksel yöntemleri tercih ediyor. Eylül ayı başında hasat edilen, daha sonra çiftçiler tarafından şeker fabrikasına getirilen pancar, ilk olarak ön temizleme işleminden geçiriliyor. Toprak ve çamurdan arındırılan ürün, silolara alınıp kanal vasıtasıyla fabrikaya ulaştırılıyor. Kanallarda basınçlı suyla yıkanan pancar, böylece dış etmenlerden temizleniyor.
FABRİKADAN SOFRAYA
Kesme makinelerinde kıyılan pancar, banttan geçirilerek haşlama bölümüne dökülüyor. Daha sonra şerbetle işlem gören pancar difüzyona gönderiliyor. Şerbetleme işlemlerinin ardından ortaya çıkan şeker, kurutularak eleklerden geçiriliyor ve torbalara doldurularak piyasaya verilmek üzere ambara teslim ediliyor. Verimin çok iyi olduğunu belirten Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, "Şeker pancarı yöre çiftçisinin en önemli geçim kaynağı olmaya devam ediyor. Çiftçilerimiz şeker pancarı sökümüne erken başlamaktan şikayetçi. Yağışlar olmadığı için şeker oranı düşük çıkıyor. Pancar verimi çok iyi. Yağış olsaydı daha verimli ve şeker oranı yüksek olurdu" dedi.