Adana'da ev yapımı domates konservesiyle yapılan menemeni yiyen 4 kişinin hayatlarını kaybetmesinden sonra başlayan tartışmalara son noktayı uzmanlar koydu. İnsanların kafalarında oluşan sorulara yanıt veren Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, endüstriyel gıdaları mutlak anlamda önermedikleri gibi ev yapımı ürünlere de mutlak anlamda yararlı ya da zararlı diyemediklerini söyledi.
PÜF NOKTALARI
Adana Bilim ve Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Kola ile birlikte basın açıklaması düzenleyen Alparslan, son olaydaki ölümlerin konserveden kaynaklanıp kaynaklanmadığının otopside ortaya çıkmadığını açıkladı. İster sanayi ürünü ister el yapımı gıda için en önemli kriterin güvenilirlik olduğunu vurgulayan Alparslan, "Konserve hazırlanmadan önce mutfağın ve kullanılacak malzemelerin temizliğine dikkat etmek gerekiyor" dedi. Konserve hazırlanmadan önce mutfağın ve kullanılacak malzemelerin temizliğinin önemini dikkat çeken Alparslan, "Konserve minimum 120 santigrat derecede 10-15 dakika kaynatılması gerekiyor. Kullanılacak kavanozların özellikle kapaklarının daha önceden kullanılmamış olması gerekiyor. Konserveler mümkün olduğunca hızlı şekilde soğutulmalı. Daha sonra serin ve güneş görmeyen yerde muhafaza edilmelidir" şeklinde konuştu.