Karpuzdaki kabak tadı kavun satışlarını artırdı

Adana’da turfanda kavun hasadı başladı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Kabak aşılı karpuz yüzünden tüketiciler kavuna yöneldi” dedi

Giriş Tarihi: 6.6.2017
Karpuzdaki kabak tadı kavun satışlarını artırdı
Adana'da sahil kesimlerine yakın köylerde turfanda kavun hasadı yapılmaya başlandı. Yüreğir ilçesindeki Cırık Mahallesi'nde yetişen ve kilosu 1,5 liradan satılan kavunlar, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Kabak aşılı karpuzlar var ama kavunda aşılama sistemi yok. Buna bağlı olarak karpuza göre kavunun satışları arttı" dedi.

KAVUNA YÖNELDİLER
Yetkililer de karpuza yapılan kabak aşısından dolayı vatandaşların kavun alımına yöneldiğini ve kavunun satışlarının karpuza göre daha fazla arttığını belirtti. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 2016 yılında Adana'da 37 bin dekar alana kavun ekildiğini ve 200 bin ton ürün alındığını bu sene ise ekim alanlarının yüzde 20 artış göstererek 44 bin dekar olduğunu kaydetti.

ARTIŞ OLACAK
Doğan, "Çukurova Türkiye'nin turfanda ürünlerini karşıladığı bölge. Geçen yıl Adana'da 37 bin dekar alanda kavun ekimi vardı. Bu yıl artış yüzde 20 oldu. Geçen yıl Adana'da ise 200 bin ton ürün alındı. Bu yıl yüzde 20 artış olunca 220 bin ton ürün bekliyoruz" dedi. Kavunda kilogram başına fiyatın 1,5 lira olduğunu fakat nakliye fiyatlarının buna bağlı artış gösterdiğini ifade eden Doğan, "Geçen hafta İstanbul'a nakliye fiyatları kilogram başına 0,15 kuruşken bugünlerde 0,22 kuruş oldu" diye konuştu.

NEDEN KABAK AŞISI?
Kabak aşısının tüm dünyada kullanıldığını açıklayan Seyhan Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, "Geçmiş yıllarda karpuz ekilen bir tarlaya 4-5 yıl boyunca karpuz ekemezdiniz. Kabak aşısı ile bu sorun ortadan kalktı. Bunun yanında verim konusunda da çok önemli bir artış oldu. Dönümde 3-5 ton verim alınırken kabak aşısı ile 10-15 tona çıktı. Karpuzun tadının kabak olmasıyla kabak aşısının alakası yok. Bir İspanyol çiftçisi, ürürünü 3 defada hasat ederken bizim çiftçimiz karpuzu bir seferde kırıyor. Olgunlaşmamış karpuzlar da toplandığı için bu sorun yaşanıyor" dedi.
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Karpuzdaki kabak tadı kavun satışlarını artırdı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
BİZE ULAŞIN