Bölgemiz insanı bilir, antepfıstığında rekolte bir yıl düşük, bir yıl yüksektir. Rekoltenin düşük olduğu yıla
"yok yılı", yüksek olduğu yıla da
"var yılı" denir.
Bu yıl antepfıstığının yok yılı.
O nedenle antepfıstığı fiyatları bu yıl yüksek seyrediyor. O nedenle baklavanın fiyatı da yükseliyor.
(Gaziantep'e gelen dostlarınızdan baklava isterken iki kere düşünün, küşüm altında bırakmayın. Küşüm sözcüğünün anlamını bir ara anlatırım)
Fıstıktaki
fiyat yüksekliğini
başka bir ifade
ile fıstık azlığını
aşmamız lazım.
Yoksa ihtiyacımız olan fıstığı, yöresel ürünümüzü, şehrimizin adını taşıyan ürünümüzü, Evliye Çelebinin dediği gibi
"alamet-i farikamızı" yurtdışından temin etmek zorunda kalabiliriz.
Bunun için her şeyden önce geleneksel üretim tekniklerinden modern tarım tekniklerine geçmeliyiz. Ardından Antepfıstığını katma değeri yüksek bir ürün haline getirmek için çalışmalıyız. Çiftçi, üretici, sanayici, akademisyen, devlet birlikte hareket etmeliyiz.
Antepfıstığının yok yılı ama festivalinin var yılı.
Bugün başlayan
"10. Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivalinde" yok
yok.
Festival bugün şefler ve gurmelerin katılacağı Antep fıstığı hasadıyla başlıyor.
Festival kortejinde Gazianteplilere Hülya Koçyiğit, Erhan Güleryüz, Nursel Köse, Furkan Kızılay, Emre Kızılırmak ve Burak Hakkı eşlik edecek.
Akşam ise Zara konseri ile kulakların pası silinecek. Yarın akşam ise Buray sahne alacak.
Ayrıca
"En Bakımlı Bahçe Yarışması", "Antep Fıstığı Bilgi Yarışması", "GASMEK Yöresel Yemek Yarışması",
ödül törenleri,
halk oyunları
gösterileri düzenlenecek.
Çocuk Tiyatrosu "Niloya" ile "Çeled Uşaglar Fıstık Festivali Özel Gösterisi" de izlenebilecek.
Festival mekanı ise
"Fıstık Park". Bence bu festival kaçmaz. Ancak bu festivali Pazar Günü 21:45'de Kalyon Stadyumunda oynanacak olan Gazi Şehir Gaziantep FK - Gaziantepspor maçı ile devam ettirerek ve bu şehrin iki güzide ve kardeş takımının mücadelesinin de fıstık ezmesi tadında gerçekleşmesini bekliyorum.