GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi'ndeki kıraç toprakların, fıstık üretim alanına dönüştürülmesi önerildi. Harran Üniversitesi (HRÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Açar, baklavadan çikolataya, hamurlu tatlılardan yemeklere kadar birçok yiyeceğin yapımında kullanılan Antep fıstığının üretim alanlarının artırılması gerektiğini söyledi.
350 BİN TON ÜRETİLDİ
Yüksek getirisi dolayısıyla son dönemlerde üreticinin rağbet gösterdiği fıstığın bölgede Gaziantep ve Siirt illerinde çokça yetiştirildiğini ifade eden Açar, Türkiye'de geçen yıl 350 bin ton fıstık üretildiğini belirtti. Türkiye'nin, potansiyeliyle dünyanın önde gelen fıstık üreticileri arasında yer aldığını vurgulayan Açar, yeni ekim alanları oluşturulacak fıstıkla üründeki verim kapasitesinin daha da artırılabileceğini dile getirdi.
"SUSUZ YETİŞİYOR"
Bölgedeki tarıma uygun olmayan kıraç toprakların fıstık üretimi için kullanılabilecek potansiyelde olduğunu vurgulayan Açar, "Türkiye'deki fıstık üretiminin yüzde 90'ını bu bölge karşılıyor. Mardin'in de bir potansiyeli var, Diyarbakır ve Batman'da da fıstık üreticiliği gelişiyor. Çok kuvvetli bir kök sistemine sahiptir, çünkü enine ve derine yayılan bir üründür. Dolayısıyla erozyona karşı korumada çok önemli bir bitkidir. Kuraklığa da çok dayanıklıdır" dedi.