BAKLAVADAN yemeklere kadar her
alanda Türk mutfağının
değişmez lezzetleri
arasında yer alan
Gaziantep'in "yeşil altını"
Antep fıstığında, bu
yıl yüksek rekolte bekleniyor.
Genetik yapısı ve
2016'da
yaşanan
kuraklığa
bağlı olarak
geçen
yıl hasatta
"yok yılı"nı
yaşayan
Antep fıstığında,
bu
yıl meyve
gözlerindeki
fazlalık,
yüksek
rekolte
beklentisini
artırıyor. Antepfıstığı
Araştırma Enstitüsü
Müdürü Nevzat Aslan,
gıdadan ilaç sanayisine
kadar çok geniş kullanım
alanına sahip olan Antep
fıstığında, geçen yıl
rekoltenin düşük olduğunu
belirtti.
Geçen yıl Antep fıstığı
rekoltesinin
78
bin tonda kaldığına dikkati
çeken Nevzat Aslan,
"Önceki yıl rekolte 170
bin tondu. 2016 yılına
göre yüzde 54 düşüş gerçekleşti"
dedi. Aslan,
2018'in, 2017'den daha
verimli bir yıl olmasını
beklediklerini
vurgulayarak
şunları
kaydetti:
Antep
fıstığında
meyve gözleri
bir yıl öncesinden
oluşur.
Şu an
ağaçlara baktığımızda
meyve gözleri
fazlasıyla
mevcut. Bu
dönemden
sonra iki riskimiz var. Biri
yeterli yağış alınmaması,
ikincisi de ilkbahar geç
donu. İlkbahar geç donları
Gaziantep'te sık yaşanmıyor.
Şu an uzun yıllar
ortalamasına göre yağışın
yaklaşık yüzde 50'si
yağdı ancak yağış mevsimi
henüz kapanmadı.