Hatay'ın Yayladağı ilçesinde yarım asırdır üretilen Yayladağı'na özgü lokum Fransız ve Almanların da ağzını tatlandırıyor. Yayladağı lokumu katkı maddesi kullanılmaması, ağızda kolayca erimesi, dişe yapışmaması gibi özellikleri ile tercih ediliyor. Lokum üretimi yapan işletme sahibi Yusuf Keçecioğlu, "Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle bir lokum üretilmemektedir. Tamamen doğal ve glikozuzdur, Biz buradan Yayladağı'ndan tüm dünyaya, Türkiye'ye lokum gönderiyoruz. Doğal Yayladağı lokumu ile Türkiye'nin ve dünyanın ağzını tatlandırmaya devam ediyoruz" dedi. Yaklaşık 16 yıldan bu yana lokum ustalığı yapan Süleyman Türkay ise ürettikleri lokumların içerisinde herhangi bir katkı maddesi olmadığını haftada 5 ton lokum üretimi yaptıklarını belirterek "İşimizi severek yapıyoruz, sevdiğimiz bir iş. Haftada 5 ton lokum üretiyoruz. Bunun 3 tonu yurt içine, 2 tonunu da yurt dışına ihraç ediyoruz. 12 çeşit lokumumuz var, bunlar fındık, ceviz, gül, nane, limon aroması, kuş lokumlarımız, çifte kavrulmuşumuz" diye konuştu.
ŞEKER, SU VE NİŞASTA
Yayladağı lokumunun içerisinde sadece şeker, su ve nişasta olduğuna dikkat çeken Türkay, "Lokumumuz, şekeri, suyu ve nişastayı atıp 1,5-2 saatlik sürede kaynayıp, piştikten sonra tablalarımıza döküyoruz. Bir gün gibi bir süreçte dinlenip daha sonra kesime başlıyoruz. Yemişliler de aynı sadece yemiş farkımız var. Kazana yaklaşık 50 kilogram şeker atıyoruz, yaklaşık 7-8 kilo kadar nişasta kullanıyoruz. Katkı maddesi olarak bir de suyumuz var. Yemişine göre kuruyemiş, aromasına göre aroma atıyoruz" dedi.