Türkiye'de kestane üretiminin yüzde 70'ini karşılayan Ege Bölgesi'nde hasat zamanı başladı. Toplaması oldukça zahmetli olan kış aylarının vazgeçilmez meyvesinin hasadı için Manisa Sarıgöl'ün Kızılçukur Köyü'ndeki üreticiler, sabahın erken saatlerinde bahçelerine gitti. Çiftçiler, devasa büyüklükteki ağaçlara çıkarak, özel yaptırılan sırık yardımıyla kestaneleri dallarından düşürdü. Eldiven kullanarak kozalakları topladı, römorklara doldurdu. Meyvenin tam olgunlaşması için eğrelti otuyla kozalakların üzeri örtülerek beklemeye alındı. Bir ay sonra kozalaklarından çıkarılacak kestaneler, tezgahlarda yerini alacak. Yörede ortalama bir ağaçtan 80 kilogram verim alınırken, yaklaşık 700 tonun üzerinde rekolte beklendi.
KURAKLIK VERİMİ DÜŞÜRDÜ
Kızılçukur Köyü'ndeki kestane üreticilerinden Hasan Zeybek, Ege Bölgesi'ndeki yaşanan kuraklıktan dolayı verimin düşük olduğunu belirtti. Hasan Zeybek, "Kış günlerinin vazgeçilmezi kestanenin hasadına başladık. Kestaneleri toplamak bizim için oldukça güç. Zor koşullarda hasat yapıyoruz. Devasa ağaçlara çıkıp, kendimizi emniyete alarak, sırık yardımıyla kestaneleri dallardan düşürüyoruz. Topladığımız kestaneleri tam anlamıyla olgunlaşması için, yere serip eğrelti otlarıyla üzerini örtüyoruz. Günde bir kere suluyoruz. Bir ay bekledikten sonra tamamen olgunlaşıyor. Sonra satıyoruz. Bu sene yaşanan kuraklıktan ötürü rekolte biraz düştü. Ama kalite olarak iyi." dedi.