Bursa'nın İznik ilçesinde 14 yaşında babasının yanında başladığı ahşap fıçı mesleğinde, 400 yıl garantili fıçılar üreten İsmail Alkış, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini sürdürmeye devam ediyor. Türkiye'nin son fıçı ustası olan Alkış, gençlerin mesleğe olan ilgisizliğinden şikayetçi. Alkış, "Şimdiki gençler masa başı işlere meraklı. Yorulmadan para kazanmak istiyorlar. Onların bu ilgisizliği eski bir mesleğin daha sonu olacak" dedi.
EN SAĞLIKLISI AHŞAP FIÇI
Alkış, ahşap fıçıların, yüzyıllar boyunca insanların vazgeçilmezlerinden biri olduğunu ve sirke, turşu, zeytinyağı ve zeytin gibi ürünlerin uzun süre sağlıklı bir şekilde saklanmasını sağladığını söyledi. Alkış, "En sağlıklı saklama yöntemi ahşap fıçılardır. Plastik ve teneke kapların saklama ömrü en fazla 5 ya da 6 aydır. Oysa bu fıçılarda 10 yıl bozulmadan saklanabilir. Bu mesleğin bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Ancak yanımda bu mesleği öğreteceğim bir çırak çalıştıramadım" diye konuştu.
OTANTİK BİR DURUŞU VAR
Türkiye'nin
dört bir yanından siparişler aldığını belirten İsmail Alkış, son yıllarda insanların dekoratif amaçlı siparişler verdiğini söyledi. Alkış "Ürettiğimiz fıçılar sadece saklama amaçlı değil. Özellikle son 5 yıldır ev ve iş yerlerine dekoratif amaçlı kullanılmak üzere siparişler alıyorum. Ahşap fıçılar insanlara eskiyi hatırlatıyor, otantik geliyor. Bu nedenle evlerinin ya da iş yerlerinin bir köşesinde bu fıçıları görmek istiyor" dedi.