Muş'un Hasköy İlçesinin Sunay mahallesinde yaşayan ve 8 çocuk annesi 75 yaşındaki Kıymet Buldu, yaklaşık 60 yıldır tandırda ekmek pişiriyor.
Ramazan hazırlıklarını tandırda ekmek pişirerek başladıklarını belirten Kıymet Buldu, yaklaşık 60 yıldan beri tandırda ekmek pişirdiğini söyledi.
Aile olarak tandırda ekmek pişirme kültürüne devam ettiklerini ifade eden Buldu, "Gerek Ramazan ayında gerekse normal aylarda fırınlarda ekmek almıyoruz. Haftada mutlaka bir gün tandı ekmeği yapıyoruz. Çünkü tandır ekmeğini hem tadı güzel hem de derin dondurucuda sağladığım için bayatlamıyor. Bunun dışında da fırın ekmeği gibi zayi olmuyor" diye konuştu.
Merkeze bağlı Ağaçlık köyünde kadınların da genelde tandırlarda bir araya gelerek ekmek pişirdiklerini ifade eden 8 çocuk annesi Ayten Aktaş ise, "Kadınlar birbirlerine yardım ederek özellikle Ramazan boyunca sırayla günde yaklaşık 2 evin ekmeğini pişiriyor. Çünkü köyde herkesin nüfusu çok. Kadınlar bir yandan ev işleri yapıyor, diğer yandan da tandırda ekmek pişiriyor" dedi.
İlçede yaklaşık 80 yıldır tandır ekmeği pişirme geleneği sürdüğünü anlatan Muhtar Parıldar, "Herkesin nüfusu kalabalık olduğu için fırın ekmeği almaya bütçe yetmiyor. Mahallede herkes eski ekmek pişirme kültürüne devam ediyor. Bazen 3 günde bir bazen ise 10 günde bir mutlaka tandırda ekmek pişireme çalışması var" ifadelerini kullandı.