Yemeksepeti, 66 kentteki 9 milyonun üzerindeki kullanıcısının 15- 30 Mayıs tarihleri arasında site üzerinden verdiği siparişleri inceleyerek, Türkiye'nin bu yılki iftar ve sahur tercihlerini ortaya koydu. Buna göre ev yemekleri, zeytinyağlılar ve çorba en çok tercih edilenler arasındaydı. Yenen yemekler şehirlere göre de değişiklik gösterdi. Örneğin Trabzon'da tatlı olarak en fazla çikolatalı sufle sipariş edilirken Adanalılar, Adana kebaptan vazgeçmedi ve tatlı olarak sıcak havalar nedeniyle dondurmayı tercih etti. Çıkan verileri Yemeksepeti Satış Direktörü Korhan Erçin değerlendirdi. Yemeksepeti'nin araştırmasına göre, Ramazan'ın ilk 15 gününde en çok tercih edilen lezzet çorba oldu. Geçen yıllarda da iftar sofralarının favorisi olan çorba çeşitlerinin sipariş oranı bu yıl yüzde 80 artış gösterdi. Çorba çeşitleri arasında mercimek çorbası iftar sofralarının en çok tercih edileni olurken onu sırasıyla Ezogelin ve tavuk suyu çorba takip etti.
KURUFASULYE GÖZDE
Ramazan sofralarının ana yemek tercihi ev yemeklerinden yana oldu. Sipariş adetinin yüzde 55 oranında arttığı ev yemeklerinin en çok tercih edileni ise kurufasulye oldu. Etli yaprak sarma ve karnıyarık ise en çok tercih edilen diğer lezzetler olarak ilk üçte yer aldı. Diğer senelerden farklı olarak bu Ramazan'da pide, sipariş oranı artan ürün grupları sıralamasına ilk 3'ten hızlı bir giriş yaptı. Sipariş oranı yüzde 28 artan pide tercihlerinde sırasıyla kuşbaşılı-kaşarlı, kıymalı ve kıymalı-kaşarlı pide öne çıktı. İftar sofralarında ana yemek dışında salata, zeytinyağlı ve börek çeşitleri de eksik olmadı. Zeytinyağlı ve börek siparişleri yüzde 15 artarken, salata siparişlerinde yüzde 10 artış oldu. En çok tercih edilen zeytinyağlı lezzetler ise yaprak sarma ve enginar. Börekte kıymalı çi börek liderlik koltuğuna otururken, salata tercihimizin lideri ise çoban salata oldu.
GÜLLAÇSIZ OLMAZ
Toplam siparişler arasında ilk beşte yer alan tatlı, iftar sofralarının olmazsa olmazı arasında. Ramazan'ın efsane tatlısı güllaç elbette sofralarda yerini alıyor ve iftar sofralarının en çok tercih edilen tatlılarından biri oluyor. Bu seneki tatlı trendlerinde ilk üç sırada çikolatalı sufle, fırın sütlaç ve künefe yer alıyor.
Fırın sütlaç sufleye karşı
Edirnelilerin iftarda ilk üç tercihi tavuk lezzetlerinden yana. Gözde çorba mercimek, tatlı ise künefe.
Erzurum'da iftar sofralarından tatlı eksik olmuyor. Tatlı siparişlerinin ilk 3'te yer aldığı Erzurum'un popüler tatlısı ise fırın sütlaç.
Trabzonlular iftar tercihlerini dönerden yana kullanıyor. Ayrıca mercimek çorbası da ilk 3'te yer alıyor. Çikolatalı sufle tatlıda lider.
Konyalılar geleneksel lezzetleri etli ekmekten iftar sofralarında da vazgeçmiyor.
Denizli'de lahmacunun rakibi pide, ikinci sırada yer alıyor.
Adanalılar yine şaşırtmıyor ve tüm ülkede efsane haline gelen Adana kebabı iftar sofralarına taşıyor. Yaz sıcaklarının başladığı Adana'da tatlı tercihi ise dondurma.
Üç büyük il İstanbul, Ankara ve İzmir iftar sofralarını doyurucu lezzetlerle donatıyor. Üç büyük ilin çorba tercihi mercimek olurken; sofralar lahmacun ve kebap çeşitleriyle şenleniyor. Tavuk yemekleri de en çok tercih edilen lezzetlerin başında geliyor. Ülke genelinde de en çok tercih edilen çoban salata. Tatlı siparişlerinin ilk beşte yer aldığı bu illerde, çikolatalı sufle ve künefe en çok tercih edilenler.
Bursa, iftarda da İskender'i sofraların baş tacı yapıyor. Bursalıların tatlı tercihi ise Hatay'ın meşhur lezzeti künefeden yana.
Sıcakların baş gösterdiği Antalya'da iftar saatlerinde ev yemeği çeşitleri ana menüyü oluştururken közlenmiş patlıcan ve Arnavut ciğeri meze tercihlerinde öne çıkıyor.
Eskişehir'de iftar sofralarında ana yemek tercihi bakliyat çeşitleri olurken, çorba seçimleri ise mercimek ve Ezogelin.
Mantının başkenti Kayseri'de iftar sofralarında farklı lezzetler göze çarpıyor. Ana yemek olarak fırın güveç, pilav ve tatlı olarak künefeyi tercih ediyorlar.