Ramazan ayı boyunca sofralarımızı paylaşmanın güzelliğini yaşarız. Sahur sofralarının anlamı da hazırlığı da ayrıdır. Gülen Yıldız Üçler'in Sofra dergisi Mayıs ayı sayısında hazırladığı pratik ve ekonomik tariflerle, sahurlarınızı taçlandırıp oruç öncesinde besleyici sofralar kurabilirsiniz. Menünün stilisti ise Selenay Kübra Koçer.
NANELİ ÇİLEK HOŞAFI
500 gram çilek
1 su bardağı toz şeker
1.5 litre su
3-4 dal nane Çilekleri bol su ile yıkayın. Ayıklayıp küp doğrayın. Bir tencereye su, toz şeker ve çilekleri koyup ocağa oturtun. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra altını kapatıp soğumaya bırakın. Biraz ılınınca içine nane yapraklarını ekleyip buzdolabında 2 saat soğutun. Daha sonra ince doğranmış çilekle servis yapın.
YULAF UNLU RENKLI KREP BÖREKLER (4-6 KIŞILIK
1/2 su bardağı yulaf unu
1 su bardağı buğday unu
2 adet yumurta
1.5 su bardağı süt
1 çorba kaşığı sıvı yağ
8-10 dilim kaşar peyniri
5-6 çorba kaşığı krem peyniri
8-10 dilim salam
8-10 dilim burger peyniri
1/2 çay kaşığı tuz Pesto sos için:
1 demet fesleğen
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
2-3 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
2 çorba kaşığı krem peynir Yumurtaları geniş bir kaba alıp tel çırpıcı ile çırpın. İçine yulaf unu, buğday unu, süt ve tuzu ekleyip, akışkan kıvamda bir hamur elde edin. Bir havlu kağıt ile fazla yağını aldığınız ısınmış tavaya bir kepçe krep hamurundan dökün. İnce bir katman olmasına özen gösterin. Bir tarafı pişip hafif renk aldığında diğer tarafını çevirin. Bütün krep hamuru bitene dek işleme devam edin. Pesto sosu için tüm malzemeyi mutfak robotuna alın ve akışkan bir sos kıvamına gelene dek çekin. 2 adet krebin içine pesto sostan sürüp kaşar peyniri dilimlerini yerleştirdikten sonra rulo haline getirin ve 2 parmak kalınlığında dilimleyin. Diğer çeşitler için krem peynirini kalan kreplere pay edip sürün. Salamları kreplerin yarısına dizip rulo haline getirin ve yine 2 parmak kalınlığında dilimleyin. Burger peyniri için de aynı işlemi yapıp, kestikten sonra çöp şişlere batırarak servis edin.
KEÇİ PEYNİRLİ KADAYIFLI BÖREK (6-8 KIŞILIK)
500 gram kadayıf
150 gram keçi peyniri
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
1/2 demet maydanoz
Tuz, karabiber Sosu için:
2 su bardağı süt
2 adet yumurta
1/2 su bardağı eritilmiş tereyağı Sosu için tüm malzemeyi bir kapta çırpın. Kadayıfı tel tel açın ve yağlanmış fırın kabına yarısını bastırarak yerleştirin. Sosun yarısıyla kadayıfı ıslatın. Ezilmiş keçi peyniri, rendelenmiş kaşar peyniri, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırıp üzerine dökün. Peynirli karışımın üstüne kadayıfın diğer yarısını yayarak iyice bastırın. Kalan sosu böreğe eşit şekilde dökün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında böreğin her tarafı kızaracak şekilde pişirin.
MISIR UNLU KEK (8-10 KIŞILIK)
3 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
3/4 su bardağı sıvı yağ
3/4 su bardağı süt
1 su bardağı mısır unu
1.5 su bardağı buğday unu
1 paket kabartma tozu
150 gram dil peyniri
1/2 demet dereotu Yumurtaları çırpma kabına alıp içine tuzu ekleyin. Rengi açılana kadar çırpın. İçine sıvı yağı ve sütü katıp az çırpın. Buğday unu, mısır unu ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyin. Tahta kaşıkla veya spatulayla söndürmeden karıştırın. İçine küp doğranmış dil peyniri dereotunu ekleyip karıştırın. Harcı yağlayıp unladığınız orta boy baton kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
ÇİLEKLİ ÇİKOLATALI RULO TOST (10 ADET)
6-8 adet çilek, 10 dilim tost ekmeği
1 su bardağı çikolatalı fındık kreması
1 adet yumurta, 2 çorba kaşığı süt
1 paket bitter çikolata (80 gram) Kızartmak için: Sıvı yağ Tost ekmeklerinin kenarlarını kesin. Üzerine çikolatalı fındık kreması sürün. Küp doğranan çileklerden serpiştirin. Ekmekleri sıkıca rulo yapın. Yumurtayı sütle çırpın. Rulo ekmekleri yumurtaya batırıp çıkarın. Tavada kızdırılmış sıvı yağda kızartın. Benmari usulü eritilmiş çikolata ile süsleyerek servis yapın.