Elbette yediğimiz yemeklerin kalitesinin de bu rahatsızlığa katkısı bulunsada ülsere asıl sebep olan şey ise Helicobacter pylori adı verilen bir bakteri türüdür Kısaca özetlemek gerekirse, her ne kadar bilim adamları tarafından Helicobacter pylori bakterisinin sağlığa faydalı olduğu düşünülüyor olsa da, aslında bu bakteri, mide ve oniki parmak bağırsağının yüzeyini saran mukus tabakasını zedelemekte ve bu durum da mide asidinin, daha hassas olan alt tabakalarına geçmesine sebep olmaktadır. İşte bakterinin sebep olduğu enflamasyon ile birlikte mide asidinin hassas dokulara zarar vermesi ile birlikte, yanma, hazmedememe, gaz gibi istenmeyen ülser etkileri ortaya çıkmaktadır.
Ülsere İyi Gelen Yiyecekler
Peki size bu kadar rahatsızlık veren, ve hatta bazı sosyal ortamlarda mahcup düşmenize neden olabilecek ülserden nasıl korunabilirsiniz? Burada yapabileceğiniz ilk şey, sorunun kökenini ortadan kaldırmak yani Helicobacter pylori bakterisinin etkisini bertaraf etmek olacaktır. Bunun için de %90'a kadar etkili olduğu kanıtlanmış olan antibiyotik tedavisini kullanabilirsiniz. Fakat söz konusu bu tedavi, pahalı olmasının yanı sıra aynı zamanda antibiyotiklere karşı dayanıklılık oluşturma dezavantajını da beraberinde getirmektedir.
Bunun yerine, The Journal of Nutrition (Beslenme Dergisi) tarafından yayınlanan makalelerde, yapılan dokuz çalışmanın yedisinde gastronomik enflamasyonu iyileştirdiği ve Helicobacter pylori bakteri yoğunluğunu düzenlediği tespit edilen probiyotikleri kullanmayı deneyebilirsiniz. Probiyotikleri tablet halinde eczanelerden temin edebileceğiniz gibi, yoğurt, süt, soya sütü, kefir, bitter çikolata vb gibi belirli gıda maddelerini tüketerek de bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.