Yapılan
çalışmalar; okul çağındaki çocuklarda büyüme, gelişme ve okul başarısının doğrudan beslenmeyle ilişkili olduğunu ortaya koyuyor. Süt ile yoğurt çocuğun zihinsel gelişimi üzerinde anahtar rol üstlenirken, kuru baklagiller de daha güçlü bir hafızaya sahip olmalarını sağlıyor. Çocukların bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeleri aynı zamanda hastalıklardan da koruyor.
Acıbadem Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, okul çağındaki çocukların beslenme listesinde mutlaka bulunması gereken besinleri sıralıyor...
YUMURTA: Yumurtada bulunan proteinin vücut tarafından kullanılabilirliği oldukça yüksek. Beyin fonksiyonları için önemli olan kolin ve A, D, E gibi vitaminleri barındıran yumurta okul çağı çocuklarının beslenmelerinde
hafızayı güçlendiren besinlerin başında geliyor. Yumurtayı her gün haşlayarak, sebzeli veya peynirli omlet şeklinde ya da yumurtalı ekmek olarak, çeşitli şekillerde pişirerek çocuğunuzun bıkmadan yemesini sağlayabilirsiniz.
SÜT -YOĞURT: Önemli bir protein kaynağı olan süt ve yoğurt, büyüme ile gelişme, dokuların onarımı, güçlü kemikler ve sağlıklı dişler için olmazsa olmaz besinlerden. Ayrıca içeriğindeki
çinko ile zihni açıyor, bu sayede çocuğunuzun derslerinde daha başarılı ve dinamik olmasını sağlıyor. Çocukların günde
2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketmeleri gerekiyor.
BALIK: Balık Omega-3 yağ asidinden zengin bir besin olması sayesinde kalbi koruyor. Ayrıca
iyot içeriği ile zeka gelişimi üzerinde olumlu etkisiyle de öne çıkan, kaliteli bir protein kaynağı. Okuldaki başarıyı arttırmanın, zihinsel performansı güçlendirmenin ve kalp hastalıklarından korunmanın sırrı, haftada 2-3 kez balık tüketmekten geçiyor.
CEVİZ: Görüntüsü aynı beyin gibi olan ceviz
öğrenme fonksiyonlarını da geliştiriyor ve hafızayı güçlendiriyor. Bu etkisi sayesinde düzenli ceviz tüketen çocukların dersleri kavrama yeteneğinin daha yüksek olduğu biliniyor.
Çocuğunuzun kahvaltıda veya ara öğünlerden birinde 2-3 tam ceviz yemesinde fayda var.
TAM BUĞDAY: B vitamini ve posa içeriği ile ön plana çıkan tam buğday, çocukların okuldaki performansına katkı sağlıyor. Kan şekerindeki ani dengesizlikleri önleyerek çocukların okulda uyuklamalarını önleyebiliyor. Tam buğday ekmeği, tam buğday unu kullanılarak yapılmış kek ve krep çocukların derslerinde başarıyı arttıracak sağlıklı bir seçim olacaktır.
KIRMIZI ET: B12'nin unutkanlık için birebir olduğu biliniyor ve yapılan çalışmalar, B12 düzeyi düşük çocukların okul başarısının da düşük olduğunu gösteriyor. Bu nedenle çocuklar haftada 2-3 kez kırmızı et tüketmeli. Kırmızı etin içinde bulunan demirden maksimum düzeyde faydalanmak için, etin yanında limonlu bir salata tercih edin.
PEKMEZ: Demir eksikliğinin yol açacağı
konsantrasyon bozuklukları, derse odaklanamama sorunları, dolayısıyla okul performansında düşüklüğün önüne geçebilmek için çocukların demiri yeterli almaları çok önemli. Kahvaltıya veya herhangi bir ara öğüne 1 tatlı kaşığı pekmez ilave edip, demir içeriğinden yararlanarak çocuğunuzun okul başarısını arttırabilirsiniz.