Organik Elma Sirkesi Tarifi Malzemeleri:
2 adet elmanın kabuğu
750 ml temiz içme suyu ( 1 litreden biraz az )
Bir çay kaşığı şeker
Bir çay kaşığı tuz
1 lt'lik cam kavanoz
Elmaların kabukları biraz kalınca soyulur ve kavanozun içine bırakılır. Daha sonra su, şeker ve tuz eklenerek kavanozun ağzı kapatılır. Bir süre şeker ve tuz eriyinceye kadar çalkalanır. 10 gün ışık almayan karanlık bir yerde bekletilir.
Evde organik elma sirkesi yapımı için püf noktaları:
Kapaklı kavanozu kullanabilirsiniz. Kavanozun hiç hava almaması gerekmektedir.
Temiz içme suyu şart
Karanlık ve kuytu bir yer olmasına özen gösterin
Ara ara kavanozu karıştırın ve açıp kontrol edin.
( Elma sirkesi yapımı ne kadar basit! Elma kabuğu çöp değildir )
Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu Evde Elma Sirkesi Yapımı
Evde elma sirkesi için malzemeler:
8-9 adet doğal elma
2 litre temiz su
2 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz ( kaya tuzu olursa daha iyi olur )
2 litrelik kavanoz veya bir kap
Elmaların sap ve çekirdekleri ayıklanır, güzelce doğranır ve temiz bir kab içine alınır, üzerini hafif geçecek kadar su eklenir ve diğer malzemeler konur. Kab üzerine bir tülbent konur ve mümkünse tülbent bağlanır ki böcek ve sinekler girmesin. İlk günler her gün, ileri ki haftalarda ise haftada bir karıştırılır. İlk haftadan sonra kavanoz çevresinde küçük sirke sinekleri görmeye başlarsınız bu normal bir durumdur. Bu tür sirkenin oluşması için en az iki ay süre gerekmektedir. Sirke hazır olunca içerisinde bir tabaka mantar küfü oluşabilir. Buda normal bir durumdur bu tabaka bir maya tabakasıdır. Bu maya tabakasıyla; bal kullanmadan diğer yapacağınız elma sirkesini mayalayabilirsiniz.
Kaynak: www.1organik.com