İşte Dr. Muammer Yıldız'ın konu ile ilgili açıklamsı;
Palmiye yağı zehirli
Bize hayvansal yağların kötülüğünden bitkisel yağların iyiliğinden bahsedilir. Oysa bitkisel bir yağ olan palmiye yağı toksik bir yağdır ve gıda endüstrisinde en çok kullanılan yağdır.
Palmiye yağıyla ilgili yaşadığım bir olay işin vehametini gözler önüne seriyor. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde tıbbî bitki araştırmaları yaparken bir yağ üretim tesisinin sahibi Süleyman Horoz ile tanıştım. Ziraatla ilgisi olan S.H., birkaç ay önce yaşadığı bir olayı şöyle anlattı:
55 DERECEDE ANCAK KARIŞIYOR
"Yağ satın almak için fabrikamıza dört yağ tankeri geldi, bu yağ tankerlerinin yarısı yağ doluydu. Bizden alacakları yağın fiyatına hiç itiraz etmeyerek yağı satın alabileceklerini ama onlarda bulunan yağ ile karıştırmak şartıyla kabul edeceklerini söylediler. Bizim için sakıncası olmayan bu durumu kabul ettik, onlarda bulunan yağı üretimdeki tanklarımıza doldurduk ve üzerine bizde bulunan pamuk ve ayçiçeği yağını kattık. Ama fark ettik ki yağlar birbirine karışmıyordu. Bizim şaşırdığımız duruma alıcılar hiç şaşırmadı ve yağ tanklarına ısı vermemizi istediler. 50 dereceye kadar ısıtmamıza rağmen yağlar hâlâ karışmamıştı. Tanklar ısınmaya başladı, bir olumsuzluk olur diye bu ticaretten vazgeçebileceğimi söyledim. Alıcılar, 55 derece ısıda yağların karışacağını, tanklara gelecek zararı tazmin edebileceklerini söylediler. Gerçekten 55 derecede yağlar birbirine karıştı. Alıcılara 'Benim tanklarımın 55 derecede ancak eritebildiği yağı 37,5 derece olan insan vücudu nasıl eritecek? Bu direk kalp krizi ve damar tıkanıklığı sebebi değil mi?' diye sorduğumda bu konunun kendilerini ilgilendirmediğini söylediler. Tır şoförlerinden öğrendiğime göre karıştırılan yağ palmiye yağı imiş. Palmiye yağı en ucuz yağ olduğu için oldukça büyük kârlar bırakıyormuş."
Bugün süpermarket raflarında gördüğünüz ve üzerinde "bitkisel yağ" yazan yiyeceklerin neredeyse tamamında palmiye yağı kullanılır. Çünkü diğer yağlara göre sıcaklığa çok dayanıklıdır. Gıdalar işlenirken uygulanan yüksek ısılı işlemlere dayanıklıdır. Bu yağ ayrıca uzun süre yapısı bozulmadan durabilir. Bu şekilde hem yiyeceklerin raf ömrü uzatılmış olur hem de fabrikada yağı depolama ve üretme maliyeti düşürülür.
DAHA ÇOK KAR İÇİN BU YAĞ KULLANILIYOR
Son zamanlarda gıda şirketleri yaşanan ekonomik kriz yüzünden kârlılıklarını koruyabilmek için maliyet düşürmeyi iyice ön plana aldılar. Örneğin diğer yağların yerine palmiye yağı kullanılması onların kârlı kalabilmesine yardım ediyor. Bu yüzden daha çok şirket bu yağı kullanmaya başladı.
Palmiye yağı kesinlikle toksiktir, kanserojendir. Palmiye yağı bulunduran yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Henüz bu yağın kullanımı yasaklanmadı, ancak yapılan baskılarla Avrupa Birliği geçtiğimiz günlerde palmiye yağı bulunan gıdaların üzerinde bunun açıkça yazılması için bir yasa çıkardı. Bundan önce sadece bitkisel yağ yazıyorlardı. Bitkisel yağ dedikleri ise çoğu zaman palmiye yağıdır.