Yağ yakmak için meyvenin üzerine tarçın serpiştirin

Giriş Tarihi: 1.7.2017
Yağ yakmak için meyvenin üzerine tarçın serpiştirin

Kayısı, kiraz veya tarçın... Kilo verirken kas dokusundan değil de yağ dokusundan kaybetmek istiyorsanız diyetinize bu besinleri ekleyin

Meyve ve sebze yemenin genel olarak zayıflamaya faydası vardır. Bunun en önemli nedeni de meyve ve sebzelerin birçoğunun lifli ve sulu olmasıdır. Ne kadar çok lif ve su varsa zayıflama etkisi de o oranda yüksektir. Ancak burada akla takılan bir soru var: Hangi meyve ve sebzeler zayıflatır? Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Yöneticisi Dyt. Derya Dinçer Akın, kilo vermenize yardımcı meyve ve sebzeleri anlattı...

KAYISI: Kayısı, zayıflatan meyveler arasında az bilinen ama özel bir öneme sahip bir yaz meyvesidir. Ülkemizde kayısı üretimi bol miktarda yapıldığı için çok şanslıyız. Kayısının kalorisi bir hayli düşüktür. 100 gram kayısıda 60-70 kalori bulunur. Olgunlaşmamış kayısının kalorisi çok daha düşüktür. Kayısı yoğun lifli yapısı nedeniyle sindirim esnasında mide ve bağırsaklara bir hayli enerji harcatır. Kayısının kalorisine yakın bir miktardaki enerjiyi vücudumuz, kayısıyı sindirmek için harcar. Vücuttan toksin atmak için de faydalanılan kayısı, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve içerdiği yoğun fosfor, çinko ve magnezyum elementleri ile zekayı geliştiriyor, iç organların çalışma düzenini sağlıyor ve yaşlanmayı geciktiriyor.

KİRAZI YOĞURTLA BİRLİKTE TÜKETİN

KİRAZ: Kiraz ve kiraz sapı zayıflama kürlerinde sıklıkla kullanılır. Kirazın diyet listeleri için bu denli tercih edilmesinin en önemli nedeni; vücuttan ödem atıcı, idrar sökücü ve yağ yakıcı faydaları olan zayıflatan bir meyve olmasıdır. Kirazın detoksifiye etkisini daha da artırmak için yapılması gereken şey, kirazı yoğurt ile birlikte tüketmektir. Kiraz ve yoğurt karışımı, özellikle diyet programlarında akşam yemeği olarak iştah kesici ve tok tutucu olmasından dolayı tercih edilebilir. Kiraz ve yoğurt karışımı tatlı krizine girenlerin de imdadına yetişecektir.

ANANAS: Yağ yakımına yardımcı olan 'bromelain' içerir. Düzenli tüketildiğinde ödem atıcı ve yağ yakıcı etkisi vardır. Şeker içeriğinden dolayı tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekir.

ELMA SİRKESİ: Vücut direncini artırır ve düzenli olarak sabah aç karnına tüketildiğinde yağ yakar. Metabolizmayı hızlandırıp sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur.

YABAN MERSİNİ: Antioksidan içeriği yüksektir. Şeker ihtiyacı fazla olan kişilerde kontrollü tüketildiğinde tatlı hissini baskılar ve çabuk acıkmayı engeller. Lif içeriği yüksek olduğu için bağırsakları çalıştırır. Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.



MEYVELERİN ÜZERİNE TOZ TARÇIN

TARÇIN: Kan şekerini dengeler. Açlık hissini baskılar. Gün içerisinde tükettiğiniz sulara katarsanız metabolizmanızın daha hızlı ve dengeli çalışmasına yardımcı olur. Yoğurdunuza veya meyvenizin üzerine toz tarçın dökerek de tüketebilirsiniz.

YOĞURT: Bağırsak sağlığınız ne kadar iyi olursa o kadar kolay kilo verebilirsiniz. Ev yapımı yoğurt; uzun süre tokluk hissi verir. Kan şekeri dengesini ve bağırsak sağlığını korur. Diyetlerin olmazsa olmaz besinidir.

YUMURTA: Yumurta, en kaliteli protein kaynağıdır. Sarısını aşırı tüketmemek gerekir. Yumurta beyazı saf protein olduğu için özellikle spor yapanlarda kas kaybını önlemek ve yağ yakımını hızlandırmak için kullanılır. Tok tutar, acıkmayı önler.

SEMİZOTU: Potasyum zenginidir. Lif içeriği yüksek olduğundan uzun süre tokluk hissi verir, çabuk acıkmayı önler. Sindirim sistemini çalıştırarak kabızlık problemine yardımcı olur. Yoğurt ile tüketildiğinde, kırmızı pul biber ve sarımsak ile lezzetlendirildiğinde metabolizmayı hızlandırır.

MAYDANOZ: İdrar söktürücüdür. Lif içeriği yüksek olduğu için uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Bunun yanında diyet yaparken halsizlik, yorgunluk hissetmemek için mutlaka C vitamini içeriği yüksek olan maydanoz gibi sebze ve meyveleri bolca tüketmeniz gerekir.

KURUBAKLAGİL: Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller bitkisel protein içerir ve lif oranları yüksek olduğu için tokluk hissi verirler. Bu özelliklerinden dolayı diyetlerde tercih sebebidir. Hayvansal proteine göre yağ içermezler ve kan şekerini dengeleyip uzun süre tok kalmayı sağlarlar. Yeşillikle beraber tüketilmelidir.

MANTAR: Yağ içermeyen, kalorisi düşük protein kaynağıdır. Yağ yakımını hızlandırır ve uzun süre tokluk hissi verir. Yumurtalarınıza veya sebzelerinize katarak tüketebilirsiniz.

SOMON: Yüksek kalite proteinle ve sağlıklı yağlarla doludur. Omega-3 içerdiği için zayıflamaya yardımcıdır.

PATATES: Patates özellikle kalp sağlığı için önemli rol oynayan potasyum zenginidir. Tok tutar. Yalnız şunu unutmamak gerekir; patatesi kızarmış veya cips olarak değil, haşlandıktan sonra soğuk olarak tüketmek önemlidir. Aksi halde zayıflatmaz; şişmanlatır.



ILIK SUYA LİMON EKLEYİN

AVOKADO: Avokado en sağlıklı meyvelerden biridir. Sağlıklı yağlar olan Omega-9 yağ asitleri içerir. Enerji seviyesinin artmasını sağlar. Ayrıca meyabolizmayı da hızlandırır. Gün içerisinde öğün aralarında 1/3 avokado ya da avokado püresi düzenli olarak tüketilebilir.

LİMON SUYU: Limon suyu asidik yapısı ile yağ yakıcı ve metabolizma hızlandırıcı etkilere sahiptir. Bu özellikleri ile kilo vermeye yardımcı olurken aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklığı artırır. Hastalıklara karşı koruma sağlar. B vitamini, fosfor ve magnezyum gibi mineraller de içeren limon suyu detoks etkisi gösterir. Vücuttaki toksinlerin hızla dışarı atılmasını sağlar. Limon suyu, yemek ve salatalara eklenebilir. Alternatif olarak her sabah bir bardak ılık suya biraz limon suyu eklenerek tüketilmesi önerilir.

ELMA: Elma pektin açısından zengin bir besindir. Pektin ise iştahı azaltır ve tokluk hissi yaratır. Aynı zamanda lif ve A vitamini de içerir. Lif içeriği yüksek olduğu için sindirim sistemini güçlendirir. A vitamini ise genel sağlık için gerekli besin ögeleri arasındadır. Her gün düzenli olarak öğün aralarında, tarçın serpilmiş elma tüketilebilir.



FAZLA TÜKETİLDİĞİNDE AĞRIYA YOL AÇABİLİR

ÇiLEK: Çilek tam bir şifa deposudur. Antioksidandır ve vücutta anti kanserojen etki gösterir. Diş ve diş eti sağlığını korur. Ağız içi yaralarına ve ağız kokusuna iyi gelir. Yaklaşık altı-yedi adet çilek bir porsiyon meyveye denktir.

ERİK: Yüzde 90'ı su olduğu için kalorisi düşüktür. Fazla tüketildiğinde şişkinlik ve mide ağrılarına sebep olabilir. 10 adet yeşil erik bir porsiyon meyveye
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Yağ yakmak için meyvenin üzerine tarçın serpiştirin
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
BİZE ULAŞIN