KEMİK SAĞLIĞI
Bir porsiyon pişmiş mantar, alınması önerilen günlük bakır miktarının üçte birini sağlar. Bakır, kemik sağlığı için gerekli olan temel bir mineraldir. Mantarlar ayrıca iyi bir D vitamini kaynağıdır. İçerdiği D vitamini ile kalsiyum emilimine yardımcı olur. D vitamini yalnızca güneş ışığında yetiştirilen mantarlarda vardır. İç mekanlarda yetiştirilen mantarların çoğu D vitamini içermez.
YAŞLILIK KARŞITI
2017 yılında, ABD'de yapılan bir çalışmada, araştırmacılar 13 çeşit mantarı inceledi ve tüm mantarlarda yaşlanma karşıtı özelliklere sahip olabilen yüksek miktarda iki önemli antioksidana rastladılar. Mantarlarda bulunan "Ergotiyonin (ERGO) ve glutatyon (GSH)" antioksidanlarının, yaşlanma karşıtı ve beyinsel hastalıklara karşı yararlı olduğu bilinmektedir.
İLTİHAP KARŞITI
Mantarlar içerdiği ergotionin ve selenyum gibi antioksidanlar sayesinde vücuttaki iltihabı azaltabilirler. Mantarlar herhangi bir yaralanma gibi iltihaplı durumlarda tüketmek için harika bir yiyecektir. Multipl skleroz, romatoid artrit veya lupus gibi rahatsızlıklarda mantarlar adeta bir ilaç işevi görebilirler.
VEGAN
Veganların D vitamini tüketimi için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiği bilinmektedir. Demir, selenyum, potasyum, bakır ve fosfor gibi minerallerin de vegan diyetinde kaçırılması kolaydır. Mantarlar belirtilen bu besin maddelerinin bir kaynağıdır ve sınırlı vegan beslenme tarzında çok yararlı bir besindir. Mantarlar ayrıca B vitaminleri bakımından zengindir. Mantarlar ayrıca folat içerir ve folat gebelikte özellikle önemlidir.
Kadinvekadin