RAMAZAN BAYRAMI'NDA MİDE AĞRILARINA DİKKAT!
Mide, besinlerin belli bir süre tutulduğu ve gıdaların ayrıştırılarak sindirimin kolayca gerçekleşmesine yardımcı olan organdır. Diyaframın altında, karın boşluğunun üst sol bölgesinde bulunan mide, oldukça karışık ve birden fazla kimyasal reaksiyonla desteklenen çalışma sistemine sahiptir. Dolayısıyla birçok farklı nedene bağlı olarak mide ağrıları gelişebilir. Özellikle de pişirme yöntemi olarak haşlama ya da ızgara tercih edilmeyen kırmızı et tüketiminin fazla olduğu durumlarda, şerbetli tatlıların çok tüketildiği bayramlarda şiddetli mide ağrıları yaşanabiliyor. Bu durumda yapılması gereken en önemli nokta, belli ölçüde ve doğru yöntemlerle pişmiş kurban eti yemektir.
TÜKETİLEN FAZLA YİYECEKLER;
MİDENİZE FAZLA YÜKLENMEYİN
Ramazan ayı ile birlikte alışkın olduğumuz beslenme rutininden belli bir süre kopmuş oluyoruz. Ramazan ayının bitip ardından Ramazan Bayramı'nın gelmesi ise vücudumuzu komplike bir sürece zorluyor. Bayramla birlikte sofraları süsleyen yemekler her ne kadar cezbedici olsa da dikkatli olmakta yarar vardır. Özellikle de kırmızı et tüketimine… Kırmızı et her ne kadar protein, demir ve B12 vitamini açısından değerli bir besin kaynağı olsa da aşırı tüketiminde kanda kolesterolün ve ürik asidin artmasına yol açabiliyor. Kanda bu maddelerin artışı, kalp hastalıkları ile gut hastalığının ilk habercileri arasında bulunuyor. Bunun önüne geçmek için bilinçsiz et tüketiminin önüne geçilmesi gerekiyor.
RAMAZANDA ALDIĞINIZ KALORİDEN DAHA AZINI ALIN
Bayram süresince yüksek miktarda kalorili, yağlı ve şeker içeriği yüksek besinlerin tüketimi şişkinlik, tansiyon problemleri olmak üzere, sindirim sistemi rahatsızlıklarına (mide yanması, reflü, gaz problemleri vb.), şeker hastalığı, kalp-damar hastalıklarına neden olmaktadır. Bu sebeple beslenme düzeninize her zaman olduğundan daha fazla dikkat etmeli ve Ramazan boyunca aldığınız kaloriden daha az almasınız.