Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. H.Tanju Besler, koronavirüsle mücadele kapsamında evde beslenme kriterlerini sıraladı.
* En iyi beslenme modeli "Akdeniz Diyeti" olacaktır. C vitamini yönünden zengin besinler tüketilmeli.
* Bağışıklığı güçlendirecek yumurta ve süt ve süt ürünleri kullanılmalı. Sofranızdan sarımsak ve soğan eksik etmeyin.
* Kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, tam tahıllı ekmekler veya sert kabuklu kuru yemişler çinko bakımından zengin olacaktır. Ceviz, balık, avokado, fındık, badem gibi besinler omega-3 içerdiğinden bu dönemde tüketilmeli. D vitamini çok önemli. Hamsi, istavrit, somon ve ton balığı tüketilmeli. Taze meyve sebze tüketin. Günlük en az 4-6 su bardağı su tüketin. Aşırıya kaçmadan sütlü tatlılar yenilebilir.
* (65 yaş üstü için) Et, süt, yumurta, kuru baklagiller, üt ve ürünleri, sebze ve meyveler ile ekmek ve yerine geçebilecek tahıllar tüketmeli. Öğünler atlanmamalı. 8-10 bardak sıvı tüketmeli. Diyabet yada obezite hastalığı olanlar bağışıklığı güçlü tutmalı.
* Vitamin-mineralden zengin salata mutlaka ana öğünlerde yer almalı. Ara öğünlerde meyve ve kuruyemişlere yer verimeli. Tek seferde daha fazla besin tüketiminin önüne geçilmeli.