Uzakdoğu mutfağının en önemli yemekleri arasında yer alan Kimçi, Güney Koreliler tarafından 'mucize besin' olarak nitelendiriliyor. Kore halkının 90 yılı aşan uzun ömür şampiyonluğunun mimarı olan Kimçi, içerdiği vitamin, posa, mineral ve antioksidanlarla dikkat çekiyor.
Mucize besini anlatan Güney Kore'nin en ünlü mutfak şefi Shim Young- Soon, "Her derde deva olan kimçi, Güney Kore'de adeta ilaç yerine kullanılıyor.
Özellikle Koreli kadınlar hem güzelliklerini hem de sağlıklarını kimçiye borçlular. Ünlü mutfak şefi, " 80 yaşında olmama rağmen yüzümde herhangi bir kırışıklık yok. Hiçbir sağlık sorunum da yok. Sarımsak, lahana turşusu ve turp bir araya gelince vücut için bir iksir oluşturuyor. Herkese bu mucize besini tatmasını tavsiye ediyorum" dedi.
Kore mutfağının vazgeçilmez yemeği kimçi, aslında bir tür turşu. Kimçi, Kore'de daha çok yemeklerin yanında garnitür olarak servis ediliyor. Güney Kore'de lezzetli kimçi yapmanın püf noktaları anneden kızlarına aktarılarak sonraki nesillere taşınıyor.
UNESCO, 200'den fazla çeşidi olan mucize besinin paylaşılması için, 2013 yılında soyut kültürel miraslar listesine almış. Koreliler için vazgeçilmez olan kimçi, 2008'de bir Rus aracıyla uzaya gidecek Koreli astronotun uzayda yiyeceği yemekler arasına da eklenmiş.
Güney Koreli 45 yıllık kimçi ustası şef Young- Soon, kimçinin sağlığa faydalarını şöyle anlatıyor:
"Kimçi, sağlık konusunda her derde derman. Sivilcelerinizi, lekelerinizi kısa sürede geçirir. İçerdiği sebzeler nedeniyle de iyi bir antioksidandır. Yaraları iyileştirmesi için merhemi bile kullanılıyor. Kimçi, Korelilerin uzun ömür sırrı. Her gün bir parça kimçi, sizi daha enerjik, güzel ve sağlıklı yapacak"
Kimçi için ihtiyacınız olan malzemeler şunlar:
Çin marulunu uzunlamasına dört parçaya bölün. Parçaların kök kısımlarına uzunlamasına kesikler atın. Hepsini iyice doğrayıp güzelce yıkayın. Suyu süzülünce bir kısmını derin bir kaseye alıp üzerine tuz serpin ve elinizle iyice ovalayın. Aynı işlemi marullar ve tuzunuz bitene kadar tekrarlayın. Marulları bir kenara alıp suyunu salana kadar bekletin. Suyunu salınca marullarınızı 3-4 kez iyice yıkayıp tuzunu akıtın.
Başka bir yerde sarımsağı, kuru soğanı, elmayı, zencefili, şekeri, balık sosunu, pul biberi ve haşlanmış pirinci blenderda çekin. Yoğun kıvamlı ve homojen bir sos elde edin ve sosunuzu bir kenara alın.
Havuçlarınızı rendeleyin, yeşil soğanlarınızı da verevine keserek doğrayın. Bu malzemeleri suyu süzülen marul yapraklarınızla iyice karıştırın. Üzerine hazırladığınız sosu dökün ve hepsini iyice harmanlayın. Tüm malzemeleri hava almayan cam bir kavanoza doldurun. 6-8 saat oda sıcaklığında, ardından 1 hafta kadar da buzdolabında bekletin. Bu sürenin sonunda iyice kıvama gelmiş kimçinizi dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.