Dünyada ve Türkiye'de kadınlarda en sık görülen kanserler arasında yer alan meme kanseri, kanserden ölüm nedenlerinden en önemlisini oluşturuyor. Yapılan çalışmalar, birçok sebze ve meyvenin tüketimi ile meme kanseri gelişimi arasında ilişki olduğunu gösteriyor. Bazı gıdaların meme kanserinin tekrarlama riskini azalttığı söyleyen Liv Hospital Meme Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Beyza Özçınar meme kanserini önlemede yardımcı gıdaları GÜNAYDIN'a anlattı… Yapılan çalışmalarda sağlıklı beslenme ile meme kanseri gelişim riskini azaltma arasında ilişki olduğu gösteriliyor. Özellikle bazı meme kanseri alt tiplerinden olan hormon reseptörü negatif meme kanseri ve menopoz sonrası gelişen meme kanserinde azalmalar görülüyor. Soya içeren gıdaların, meyvelerin ve turpgillerin tüketimi meme kanseri riskini azaltıyor. Ayrıca bazı gıdaların da meme kanserinin tekrarlama riskini azalttığı ve yaşam süresini uzattığı görülüyor. Bunu özellikle tümörün östrojen reseptörü üzerine etki ederek yapıyor.
SOYA İÇEREN GIDALAR: Kuru fasulye, bezelye ve nohut; koroner arter hastalığı, diyabet ve meme kanseri gelişimi riskini azaltıyor.
MEYVELER: Meyve içinde yer alan pomegranat, antioksidan etkisi ile meme kanseri riskini azaltıyor. Meyvelerden limon, portakal, mango, greyfurt, hünnap, elma ve misket limonu tüketimi öneriliyor.
SEBZELER: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, su teresi meme kanseri riskini azaltırken, pancardan elde edilen bazı maddelerin kanser hücreleri üzerine ölümcül etkisi olduğuna dair çalışmalar bulunuyor.
BAHARATLAR: Zencefil, sarımsak, çörek otu içerisinde yer alan bazı biyoaktif maddeler, anti meme kanseri etkileri gösteriyor. Kırmızı biberde bulunan kapsaisin meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını azaltırken, karabiber ve safranın da kansere karşı etkileri olduğundan söz ediliyor.
TAHİLLAR: Süpürge darısı, arpa ve buğday üzerinde yapılan çalışmalarda bu tahılların tüketiminin kanser hücrelerinin büyümesini azalttığı gösteriliyor.
KEMOTERAPİ SIRASINDA TÜKETİLENLER İÇİN DOKTORA DANIŞILMALI
SAĞLIKLI bireylerde meme kanseri riskini azaltmak amacı ile bazı gıdaların tüketimi öneriliyor. Ancak, bu doğal gıdaların tüketimi ile ilgili dikkatli olunması gereken önemli bir nokta var: Meme kanseri tanısı ile tedavi gören hastaların özellikle kemoterapi sırasında, doğal gıdalar ile kemoterapi ilaçları arasında etkileşim olabileceğini bilmesi ve kullanmaması gereken gıdalar ile ilgili olarak kendi hekimlerine danışmaları önemlidir. Meme kanseri tanısı ile aktif tedavi altındaki hastaların bu gıdaların tüketiminde hekimleri ile iletişim içerisinde olmaları gerekir. Tedavi sonrasında uzun dönemde meme kanserinin yayılmasından ve tekrarlamasından korunmak amacı ile bu tür doğal gıdaları kullanmaya devam edebilirler.