Ne yazık ki Covid 19 vakalarının hızlıca yayıldığı bir dönemdeyiz. Koronavirüsün bulaşmasını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Havva Kılınç, Covid-19 geçiren hastalara bağışıklığı güçlendirerek bu dönemi rahat ve sağlıklı şekilde atlatabilmeleri için beslenme önerilerinde bulundu…
Kilogram başına 30 ml. su için
En başta dikkat edilmesi gereken sıvı alımıdır. Ateşli hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları, ishal gibi durumlarda vücutta sıvı kaybı arttığı için kaybedilen su mutlaka hızlıca yerine konulmalıdır. Yetişkinler için kilogram başına 30 ml., çocuklarda 50 ml. almak yeterli olacaktır.
Probiyotikleri önemseyin
Bazı Covid-19 hastalarında, bağırsak mukozasının doğrudan viral enfeksiyonu veya antiviral ve anti-enfektif ilaçlar nedeniyle gastrointestinal semptomlar (karın ağrısı ve ishal gibi) vardır. Covid-19 hastalarında bağırsak mikroekolojik dengesinin bozulduğu ve laktobasillus ve bifidobacterium gibi bağırsak probiyotiklerinde önemli bir azalma olduğu çalışmalarda görülmüştür. Hem bağışıklığı desteklemek hem de bağırsak florasını düzenlemek açısından probiyotik içeren yoğurt, kefir, sirke gibi besinlere mutlaka yer verilmelidir.
Un ve şekerden uzak durun
Fast-food tarzı un ve trans yağdan zengin beslenme vücutta inflamasyonu artırır. Aynı zamanda şeker ve şekerli besinlerden zengin beslenme yapılan çalışmalarda virüs bağlanmasını artırdığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle bu tarz besinlerden uzak durulmalıdır.
Kivi, brokoli, ıspanak yiyin
Antioksidan kapasitesi yüksek olan kivi, portakal, limon, greyfurt, ananas, yaban mersini, maydanoz, ıspanak, brokoli. karnabahar ve roka gibi meyve ve sebzeleri öğünlerinizde yer verebilirsiniz. Günlük beslenmenizde meyveleri 3-4 porsiyon olarak sebzeleri ise her ana öğünde tüketebilirsiniz.
Soğan ve sarımsaktan uzak kalmayın
Sülfürlü besinler olan soğan ve sarımsak kuarsetin ve allisin sayesinde mikroplara karşı savaşma gücümüzü arttırır.
Haftada 2 gün balık tüketin
Güçlü bağışıklığın olmazsa olmazı Omega 3 yağ asitleri iltihap sökücü görevini üstlenmiş, kalp ve beyine en faydalı yağ asitlerindendir. Bu sebeple haftada iki gün balık tüketebilir ve Omega 3 deposu cevizi beslenmenize ekleyebilirsiniz
Bitki çayları içilebilir
Ekinezya, kuşburnu, hibiskus, nane çayı gibi çaylar antiinflamuvar ve antioksidan etkileri sayesinde vücudun mikroplarla savaşma gücünü artırır.
D vitamini alın
Güçlü bağışıklık için olmazsa olmazlardan bir diğeri de D vitamini seviyelerinin normal seviyelerde olmasıdır. D vitamini seviyesi düştükçe koranavirüs seviyesi daha ağır seyrederken, seviye arttıkça hastalığın ciddiyetinin azaldığını gösteren çalışmalar vardır. D vitamini besinlerle yeterince alabilmek mümkün değildir. En önemli kaynağı güneş olan D vitamini faydalanabilmek için saat 10.00-15.00 arasında 15 dakika yüz ve kollar açık olacak şekilde güneş almak gerekir. Eğer D vitamini sevileri düşükse doktor aracılığıyla D vitaminin kandaki seviyelerine bakıldıktan sonra takviye kullanılmalıdır.