Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DÜNYA İŞLERİ ALPARSLAN AKKUŞ

Obama Suriye'de neden ipe un serdi?

ABD Başkanı Obama, tam yetkiye sahip olduğu halde Suriye'ye yönelik askeri operasyonu kongre onayına sunarak askıya aldı. 9 Eylül'e kadar tatilde olan kongrenin Suriye gündemiyle erken toplanması da pek muhtemel değil. Peki, Obama neden böylesi bir geri adım attı? Öncelikle, Birleşmiş Milletler denetçilerinin kimyasal silah raporunu beklemek istedi.
İkinci ve daha önemli neden ise olası bir saldırının ardından Suriye'de yaşanacak gelişmelerin pek de iç açıcı olmaması.
Eğer saldırı sınırlı bir bombardıman şeklinde gerçekleşirse, bu sadece Suriye'de dehşet dengesinin devam etmesine yol açar.
Rejim güçleri askeri yönden zayıflar, muhalifler moral kazanır. Güçler dengelenir ve iki tarafın da birbirini yenemediği kıyıcı iç savaş uzun bir süre daha devam eder.
Suriye çözümsüzlüğe sürüklenir.
Esad rejimi pes edene kadar bombardıman devam ederse bunun daha farklı sonuçları olur. Esad'ın İsrail ve Türkiye'ye saldırmak gibi bir çılgınlık yapmayacağını varsayarak en yumuşak senaryoya bakalım:
Öncelikle Esad rejimi halkına karşı daha da sertleşir. Türkiye ve Ürdün'e doğru yoğun bir göçmen akını başlar. Bir yandan Esad, bir yandan bombardıman uçakları derken, taş üstünde taş kalmaz, sivil zayiatlar dramatik bir şekilde artar. Esad ve muhalifleri aynı masaya oturmaya razı edecek kadar çok kan dökülür.
Bosna barışının mimarı, diplomasi sihirbazı Richard Holbrooke gibi yeni bir isim çıkar (benim adayım ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi William Burns) ve tarafları barışa ikna eder. Filistin için Camp David'de, Bosna için Dayton'da kurulan masa gibi, Suriye için de bir kentte bir masa kurulur. Amerika'da barış imzalayacak yer çok zira. Sonra, yaşanılası bir yeri kalmayan harap ülkeyi o masada paylaşırlar.
Kuzeyi Kürtler, Şam ve batı sahilini Aleviler, geri kalan bölgeyi ise Sünniler alır. Ülke etnik ve mezhep tabanlı üç parçaya bölünür.
23 milyon nüfuslu Suriye'de yerlerinden edilen 2 milyonu çocuk toplam 6 milyon kişi ise hangi kantona döneceğine kendi özgür iradesiyle karar verir. İkinci bir kıvılcıma kadar herkes kendi kantonunda yaralarını sarar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA