Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Biyografik istihbarat

Yeni Aktüel dergisi birçok uluslararası görevde bulunan emekli Kurmay Albay İsmail Hakkı Soygeniş ile önemli bir röportaj yapmış.
Gazetelerde röportajın şu yönü öne çıkarılacaktır: " Rus strateji uzmanı 1996 yılında Tayyip Erdoğan'ın başbakan olacağını biliyordu."
Bence söyleşide başka ilginç noktalar da var. Mesela ABD'lilerin başka ülkelerde olup bitenleri ' kişi düzeyinde' izlemeleri... Buna ' biyografik istihbarat' adı veriliyormuş.
Soygeniş bunu şöyle örnekliyor:
*Bir komutanımız ABD'den döndü. "Bu Amerikalılar büyük devlet arkadaşlar" dedi: "Hasbelkader yazdığım bir şiir vardı, sen bunu bul, bestele... İlkokuldaki Amerikalı çocuklar huzurumda söyledi, mest oldum."
*ABD topçu okulunun başındaki kişi şunu söylemişti: "Senin komutanının hangi şarkıyı sevdiğini, patlıcanı nasıl yediğini biliriz."
*Yeri geldiğinde nasıl davranacağınıza da bakarlar. Bir korgeneralimiz ABD'ye davet edildi, özel olarak. Dedim ki eşime, "Bak önemli bir mevkie gelecek bu komutan. Çünkü ABD'li istihbaratını almış terfi edeceğini ve önünün açılacağını hissetmiş." ABD'ye gittik. 10-15 gün gezdik. Testten geçiriyor seni ABD'li. Bir tümgeneralin odasına gidiyorsun. Saatinde gelmişsiniz. "Başka bir ziyaretçisi var" dedirterek sizi bekletiyor. 20 dakika geçti. "Sekreter hanım, söyler misiniz lütfen!"... Burada şunu deniyor: Hangi durumda ne yapıyor? Taviz veriyor mu? Sert mi?
Tabii başka ülkeler de biyografik istihbaratı önemsiyor. Mesela, İsrailliler, müstakbel Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın, Birinci Dünya Savaşı sırasında o topraklarda şehit düşen zabit dedesinin mezarını bulup onararak jest yapmışlardı. Belli ki bu da biyografik istihbarat çalışmasının bir sonucuydu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA