Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Diyabet belirti vermeyebilir

"Ailemde kimsede diyabet hastalığı yok ama ben kendimden şüpheleniyorum. Diyabet hastalığı herhangi bir belirti verir mi?" N.B./Ankara
Genelde ırsi bir hastalık olan diyabet hiçbir belirti vermeden ortaya çıkabilir. Özellikle ağır stres, aşırı yorgunluk, bilinçsiz diyet ve beslenme, aşırı kilo alma, hareketsizlik gibi durumlarda, ciddi enfeksiyonlar, ateşli hastalıklar ve cerrahi girişimler sırasında kan şekeri 200'ün üzerine çıkabilir. Bu şekilde belirti göstermeyen diyabet, genel olarak hedef organları etkilemeye başladığı zaman klinik belirtiler ortaya çıkmaya başlamaktadır. Çok yemek yeme, çok su içme, aşırı iştah artması ya da tam tersi iştahsızlık, çok idrara çıkma ya da sık idrar yapma isteği, ağızda kuruluk hissi, midede açlık hissi gibi belirtilerle ortaya çıkan bu hastalık hiçbir belirti vermeyebilir. Bu nedenle ailesinde diyabet olanların, hipertansiyon, kolesterol ve trigliserid değerleri yükseklerin, sıklıkla kan şekeri düşen kişilerin yılda bir kez kan şekerine baktırmaları önemlidir.

SICAKTA DENİZE GİRMEYİN
"15 senedir diyabetliyim, kan şekeri düşürücü ilaçlar kullanıyorum, denize girebilir miyim?" İ.İ./İst
Deniz kenarında uzun süre kalmak, kan şekerinde ani düşmelere yol açabileceğinden, şeker düşürücü ilaç kullanmakta olan hastalarda ağır hipoglisimiler gelişebilir. Bu durum hipertansiyonu olanlarda hipertansiyon krizini de tetikleyerek ayrıca enfarktüse de neden olabilir. Denize girmekte bir engel olmamakla birlikte güneş altında uzun süre kalmak su kaybını artırıp, istenmeyen tablolara yol açabilir. Hatta bu 80 yaşın üstündeki yaşlı kişilerde, bir karış suda boğulma olayları gibi ciddi sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle öğle vakti sıcak ortamda yaşlıların denize girmesi sakıncalıdır.

C VİTAMİNİNİN FAZLASI ZARAR

"Uzun süredir günde bir gram C vitamini kullanıyorum. Herhangi bir riski var mı?" L.A./Manisa
Günde iki-üç gram gibi yüksek dozda C vitamini alınması kanda asidoz eğilimi yapar.

TEDAVİYİ ETKİLER
Ayrıca halk arasında 'kum atılması' olarak bilinen durum gelişebilir. Buna kristalüri adı verilir. Hatta böbrek oksalat taşları oluşabilir. Bu sebeple yüksek dozda C vitamini; böbrek taşı bulunanlarda sorun yaratabilir, diyabetlilerde kan şekerini yükselterek tedaviyi bozabilir. Üç aylık kan şeker ortalaması olan HbA1c'yi yükseltir ve bu durum da tedavide karışıklık yapabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA