Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Baş dönmeleri tekrarlayabilir

"Şiddetli baş dönmelerim ilaç tedavisi ile geçti. Şimdi tekrar ataklar başladı. Ne yapmalıyım?" İ.İ./İst
Tekrarlayan, pozisyona bağlı baş dönmesi en sık görülen baş dönmesi şeklidir. Ani baş hareketleri ile ortaya çıkar. Neden ortaya çıktığına dair teorilerin en bilineni; iç kulakta yer alan ve dengemizi bulmamıza yardımcı olan mikroskobik denge taşlarının herhangi bir sebeple serbest kalıp iç kulak kanallarında, özellikle ani baş hareketlerine bağlı olarak yer değiştirmesidir. Kafa travmaları, yüksek ses gibi dış etkenler ya da yaş; bu bozulmanın başlıca sebebi olarak sayılabilir ya da açıklanmayan sebeplerle de ortaya çıkabilir.

GERÇEK TEDAVİYİ OLUN
İç kulağın içindeki denge taşlarının fonksiyon görememesi, denge hissinde bozulmaya ve baş dönmesine sebep olur. İlaç tedavisi baş dönmesi hissinin kontrolünde yardımcı olabilir. Buna karşılık doğru şekilde yapılan denge taşlarını eski yerine getirme hareketleri de gerçek bir tedavidir.

CEVİZ UYUMAYA YARDIMCI OLUYOR
"Uykuya dalmakta güçlük çekiyorum; gıdaların rahat uyumaya faydası olur mu?" S.Y./Ankara
Sağlıklı bir beslenmenin kaliteli bir uykuyu beraberinde getireceğini tüm uzmanlar bilir. Dengeli bir beslenme düzeni, akşamları özen gösterilen mönü; uykuya dalmanıza ve huzurla uyumanıza yardımcı olur. Ceviz, enginar, kayısı, lahana, muz, patates, süt, şeftali, yulaf ve yumurta; içlerindeki vitamin, mineral, yağ ve proteinler ile sinir, kas, iskelet, metabolik ve hormonal sistemlerimizin doğru gelişmesine ve çalışmasına yardımcı olarak beraberinde deliksiz uykuyu da getirir.

ESMERLER DE GÜNEŞTEN KORUNSUN

"Cilt rengim oldukça koyu. Güneş kremi kullanmıyorum, deri kanseri olur muyum?" S.O./İzmir
Cilt rengi ne olursa olsun, herkesin güneşten korunmaya ihtiyacı vardır ve geniş etkili güneş koruyucular kullanması doğru olur. Unutmayın; güneş yanığından öte cilt kanseri de güneşte kalmaya bağlı olabilir ve bu hastalığın değişik türleri zenciler arasında da yaygındır. Yani sorun sadece güneş yanığı değil; kanserden korunmak, cildin erken yaşlanmasını engellemek ve sağlığı sürdürmektir. Ne kadar koyu olursanız olun, UV ışınını filtrelemek için koruma faktörü içeren bir krem kullanılmalıdır. 15 koruma faktörü yanığa sebep olan UV ışınının yüzde 93'ünü emerken, 30 koruma faktörü yüzde 97'sini emer.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA