Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

İstanbul'un eski tur programları

80'lerdeki bir müzayededen Demetrius Coufopoulos'un 1899 yılında Londra'da ikinci baskısı yapılan A Guide to Constantinople adlı rehberini alan Gökhan Akçura, kitabın içinde bir de broşür bulur. Tepebaşı'nda ofisi olan 'International Courriers and Guides Office'e ait broşürde, İstanbul'a gelen turistler için 5 ayrı tur programı öneriliyordur. İşte o 'beşibiryerde', Akçura'nın Turizm Yıl Sıfır kitabından sonra burada...

Gezi programı 1

"Turistlere, şehrin muhteşem manzarasını seyredebilecekleri Galata Kulesi'nin en üst katına çıkmaları tavsiye edilir. Köprüden İstanbul yakasına geçerken, yol güzergâhında Osmanlı Bankası'nı, Yeni Valide Camii'ni, Sultan 2. Abdülhamit Türbesi'ni ve Babıali'yi geçeriz. Sarayın bahçesine girdiğimizde renkli heykellerin var olan en iyi örneklerine sahip Asar'ı Atika Müzesi'ne vasıl oluruz. Daha sonra Çinili Köşk gezilebilir ki, burada en iyi İran çinileri ve Troya'dan getirilmiş Dr. Schliemann koleksiyonu görülebilir. Köşkten ayrılıp Darphane'yi geçince, önce Yeniçeriler ağacı, sonra Aya İrini Kilisesi ve Saray dikkatimizi çeker. Bâbıâli'den geçerek 3. Sultan Ahmet Çeşmesi'ne Ayasofya'ya varırız. Bu ünlü kilisenin kadınlar mahfelini gezdikten ve camiyi iyice keşfettikten sonra, Burmalı Sütun'a, Dikilitaş'a ve Örme Sütun'a sahip olan Atmeydanı'na geliriz. Sultanahmet Camii'nin güzelliğini gördükten sonra, hafif bir öğle yemeğine duyulan arzu ile mola verilir."

Öğleden sonra
"Azapkapı Köprüsü'nden geçip Seraskerat ve İstanbul Kulesi'ni geride bıraktığımızda, burada yuva yapmış sayısız güvercin sebebiyle Güvercinli Camii olarak da adlandırılan Beyazıt Camii'nin avlusuna gireriz. Sultan Mahmut ile oğlu Sultan Abdülaziz'in türbeleri hemen yakındadır. Birçok hurafenin çıkmasına sebep olan Çemberlitaş'ı geçer ve Çarşı'ya gireriz. Ziyaretçilerin Çarşı'yı gezerken rehberlerini takipleri tavsiye olunur, çünkü her biri başka yöne uzayan Çarşı'nın kemerli yollarında yabancılar kolaylıkla kaybolur. Daha sonra Binbirdirek Sarnıcı ve Yerebatan Sarayı gezilebilir. Çatısı, her biri değişik çeşit ve bezemeli 366 sütun tarafından taşınan Yerebatan Sarayı'na inilmesi tavsiye olunur. Henüz ortalık kararmamışsa Sarayburnu'na gidilebilir."

Gezi programı 2

"Eski köprüyü aşıp, Şehzade Camii'ni geçtikten sonra, Kutsal Havariler Kilisesi'nin yerine dikilmiş Fatih Camii'ne gireriz. Camiden ayrıldıktan birkaç dakika sonra Kariye Camii'ne, yani Kora Manastırı Kilisesi'ne gireriz. Burada fevkalade Bizans mozaikleri görülür. Kilise'den ayrılıp Edirnekapı'ya varır ve Sur etrafındaki gezintiye başlarız. Topkapı ve Silivrikapı'yı geçince Yedikule'ye ulaşırız. Burada Zindanlar, Kanlıkuyu vb. görülebilir. Kuleden Harp Garnizonu yoluyla otele dönülür."

Gezi programı 3

"Köprüyü geçin ve çok zarif İran çinilerinin bulunduğu Yeni Valide Camii'ni gezin, (bu arada) süslemeleri çok güzel olan Sultan mahfelini ziyaret edin. Yeniçeriler Müzesi üzerinden; tepesinden çok hoş bir manzaranın seyredileceği Bozdoğan Kemeri'ne gelin. Daha sonra çok ilginç bir anıt olan Kıztaşı'nı ziyaret ederiz. Laleli Camii ve Yeni Valide Camii'ni geçtikten sonra bir evin içinde bulunan Arkadius Sütununa ulaşırız."

Öğleden sonra
"Tünel'den köprüye iner ve Haliç'in bitiminde bulunan Eyüp'e gitmek üzere vapura bineriz. Eyüp'ün Türk mezarlığında kısa fakat ilginç bir gezinti yapılabilir."

Gezi programı 4

"Tünel yoluyla köprüye iner ve köprü ayağında Üsküdar vapuruna bineriz. Üsküdar'a varıldığında çok ilginç ayinler yapılan Haykıran Dervişler Tekkesi'ne gitmek için fayton tutulması tavsiye edilir. Dervişlerden ayrıldıktan sonra, çok güzel bir Boğaziçi manzarası seyredebileceğimiz Burgulu dağına çıkarız. Dönüş yolunda Osmanlı İmparatorluğu'ndaki en büyük mezarlıklardan biri olan Türk Mezarlığı'nı ziyaret ederiz. Haydarpaşa'ya vardığımızda 8 bin İngiliz askerinin gömülü olduğu İngiliz Mezarlığı'nı ziyaret ederiz. Zatı şahaneleri İngiliz Kraliçesi tarafından dikilen bir Obelisk (Dikilitaş) de burada görülebilir."

Gezi programı 5

"Selamlık Töreni - Sadece cumala rı Bugün için bir fayton kiralayıp, Pera caddesinden geçerek, Dolmabahçe Sarayı üzerinden, Devletli Padişah Sultan Abdülhamit'in konutu Yıldız Köşkü'ne varılır. Ziyaretçiler, mümkünse koyu renk elbise giymelidirler. Selamlık dönüşü Mevlevi Dervişleri ziyaret edilir. Not: Selamlık merasimini görebilmek için elçilik vasıtasıyla izin alınmalıdır."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA