Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Buzdolabınızda devrim yaratın

Yaşam kalitenizi yükseltmek için buzdolabınızda sürekli bulundurmanız gereken yiyecekler var. Eğer bugün dolabınızı sağlıklı adımlarla değiştirmeyi umursamazsanız 10 yıl içinde diyete bağlı kronik hastalıklardan birine yakalanma riskinizin yüzde 70 kadar yüksek olduğunu unutmayın

21. Yüzyıl hastalıklardan korunmak için optimal beslenmenin hayata geçirilmesinin anlaşıldığı önemli bir geçiş yılıdır. Artık beslenmenin minimum hastalık yaratacak şekilde planlanması gerektiği gerçeğinin de tamamen su yüzüne çıktığı bir süreç. Araştırmalar bize besin seçiminde çeşitliliğin ama sağlıklı yani işlenmemiş olanlarının tercih edilmesinin ön planda olması gerekliliğini gösteriyor. Yiyecekler içinde doğal olarak alınan besin bileşenlerinin hormon dengesi, DNA'mızın tamiri, hücrelerimizin sağlıklı yaşaması ve organların işlevlerinin devamı için tahmin edilenden çok daha önemli bir yere sahip olduğu gerçeği de artık kabul gören önemli beslenme bilgileri arasında yer alıyor. Bu da buzdolabınızın sizin sağlığınızın aynası olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor.

1. Domates sebzelerinizin baş tacı olsun:
Domates ve domates salçası içerdiği likopen sayesinde özellikle prostat, meme ve akciğer gibi bazı kanser türlerinde risk azaltıcı etkisi bulunuyor. Haftada en az 10 porsiyon domatesi buzdolabınızda bulundurun ve bireysel olarak tüketin. Domates kalp sağlığı açısından kolesterol düşürücü etkiye de sahip.

2. Soğan, sarımsak veya pırasa sebzeliğinizde mutlaka bulunsun:
Kükürtlü bileşenlere sahip olan bu üç sebze bilimsel olarak kanser detoksifikasyonu sağlayan, kan basıncını dengeleyen ve kalp hastalıklarından koruyucu etkiye sahip süper besinlerdir. Günde 1 adet kuru soğan, 1 diş sarımsak veya 1 kase taze doğranmış pırasa tüm bu olumlu sağlık etkileri kolaylıkla yapabilen güce sahiptir. Her mevsim dolabınızdan eksik etmemeniz gereken sebzeler olduğunu hatırlamalı ve pazardan alışverişlerinizde satın almak için mutlaka öncelik tanımalısınız.

3. Brokoli, su teresi, karnabahar ve tüm lahana çeşitleri sağlık demektir:
Bu grup sebzelerin en önemli özelliği izotiyosinat adlı antioksidan sayesinde kanser etkisi yaratacak hücrelerin vücut içinde öldürülmesi, detoksifikasyon yapıcı ve bağırsak sağlığını koruyarak bağışıklık sistemi güçlendirici etkisi bulunmaktadır. Yılın her ayı mutlaka birini bulabileceğiniz bu sebzeleri de buzdolabınızdan eksik etmemelisiniz.

4. Balık, ceviz ve fındık sağlıklı protein kaynağı olarak buzdolabınızda yer alsın:
B
alık çeşitleri özellikle küçük balıklar sağlık açısından en değerli protein kaynaklarıdır. Küçük balıklar ağır metaller içermeyen derisiz olarak yendiğinde bol omega 3 içeren besinlerdir. Balık etini düzenli yiyenlerde hiçbir sağlık bozucu hastalık oluşmaz tam tersine kan basıncı düşer, koroner kalp hastalığına kalkan gibi koruyucu etki gösterir ve keskin görme işlevinin oluşmasına katkı sağlar. Ceviz ve fındık hem omega 3 hem de oleik asidin bitkisel olarak en iyi kaynağı olup doğal olarak antioksidanlarla beraber besin içinde dengede bulunması bağışıklığın en üst düzeyde olmasını sağlayan sağlık yararı açısından en değerli yağlı tohum kaynaklarıdır. Buzdolabınızda öncelikli olarak taze olan şekli ile rahatlıkla mevsiminde toplayıp ağzı kapalı buzdolabı saklama poşetlerinde muhafaza edebilirsiniz.

5. Yulafsız gününüz geçmesin:
Kuru baklagiller, taze sebze ve meyveler, tam taneli tahıllar iyi bir lif kaynağı olsa da yulaf ezmesi beta glukan adlı kanserden kalp hastalığına kadar sizi koruyan, bel bölgesi yağların inceltilmesinde süper görev üstlenir. Beta glukan kolonda bakterilerin çoğalması ile bağışıklık yanıtı arttırırken kan şekerinin de hızlı yükselmesini önlüyor. Yoğurt, süt ile kahvaltıda ya da ara öğünlerde veya ev yapımı keklerinizde kullanmanızı tavsiye ederim.

GÜNÜN SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİCİ FORMÜLÜ:

Her gün sayısız kimyasalın etkisi altında yaşamımızı sürdürüyoruz. Bunlar yiyecek kaynaklı parazitler, hijyen kaynaklı mikroplar ve parfümden şampuana kadar kullandığımız kişisel temizlik malzemelerinden gelen yabancı maddeler. Peki bunların yaratacağı olumsuz etkilerden vücudumuzu arındırabiliyor muyuz? Bazı güçlü içerikli yiyecekleri bir arada tüketerek bu toksin atıcı mekanizmanın çalışmasını kesinlikle daha etkili bir kapasiteye çıkarabiliyoruz. Bu formül de bunu içeriyor. Yapabilirseniz her gün küçük bir su bardağı hazırlayıp akşam eve geldikten sonra tüketmeniz.

MALZEMELER:

Domates
Dereotu
Zeytinyağı
Limon

YAPILIŞI

Domatesleri kabukları ile katı meyve sıkacağına atın ve az dereotu ile sıkın. Üzerine yarım limonun suyunu ekleyin ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile karıştırarak tüketin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA