Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Katkılı gıda da sağlıklıdır

Son yıllarda besin endüstrisi tüketicilerin talepleri üzerine sağlığı koruyucu etki sağlayacak yiyecekler üretmeyi hedefledi. Peki bu yiyeceklerin hangisi, ne kadar tüketilmeli?

Kalp sağlığının korunmasında omega 3, diyet lifinden zengin besinler, tansiyonu arttırmayan tuzlar, D vitamini ile zenginleştirilmiş ya da laktozsuz sütler, tam taneli tahıllar, zeytinyağı eklenmiş margarinler ve şeker yerine bal ile tatlandırılarak hazırlanan sağlıklı alternatifler... Son yıllarda besin endüstrisi tüketicilerin talepleri üzerine sağlığı koruyucu etki sağlayacak yiyecekler üretmeyi hedefledi. Etiket algı araştırmaları da tüketicilerin aldıkları yiyeceğin etiketini oldukça önemsediğini gösteriyor. Özellikle ambalaj üzerinde sıklıkla görmeye başladığımız doğal, katkısız, kalp dostu, vitamin katkılı ve lif içeriği yüksek gibi sağlık beyanlarının tüketici tarafından besini satın almada karar verici kriterler olduğu da bilinen gerçekler arasında. İşte bu gerçekler doğrultusunda marketlerden satın alacağınız yiyeceklerde nelere dikkat etmeli ve sağlığınızın korunmasında besin etiketinde neleri aramalısınız konusuna dikkat çekmek istiyorum.
DOĞAL DİYET LİFLİ YİYECEKLER: Diyet liflerinden zengin yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesi kalp hastalığı, inme, hipertansiyon, diyabet, şişmanlık, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve bazı kanser risklerinin azaltılmasında oldukça etkilidir. Günlük yiyecekleriniz ile 28-36 gram kadar diyet lifi tüketmek kan şekeri kontrolünü sağlamakta, tansiyonu dengelemekte, sindirim sistemini düzenli çalıştırmakta ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Besin endüstrisinde yüksek lif içeren doğal besinler üretilmektedir. Bir ürünün yüksek lif içerdiğini ambalajın üzerine basılmış "Yüksek lif içerir" ibaresinden anlayabilirsiniz. Her gün bir porsiyon yüksek lifli yulaf ezmesi veya müsli, iki-üç adet lifli bisküvi, yemeklerin yanında mevsim sebzelerinden salata, bir avuç içi kadar kuruyemiş, ana yemeklerde kuru baklagiller yiyerek günlük diyet lifi ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. n TUZ: Günlük tuz tüketiminin sağlıklı kişilerde bir silme tatlı kaşığını geçmemesi önerilir. İhtiyaçtan fazla tuz tüketiminin tansiyonu yükseltmesinden kemiklerdeki kalsiyumun kana geçmesine, mide kanserinden ödeme kadar sağlığa sakıncalarından dolayı tuzu azaltılmış bir beslenme uygulamak önemlidir. Sağlıklı kişiler satın alacakları tuz paketinin üzerinde "iyotlu" ibaresine mutlaka dikkat etmelidir.
FONKSİYONEL SÜT ÜRÜNLERİ: Günde sadece iki küçük su bardağı süt ve 1-2 porsiyon da süt ürünü tüketirseniz kolon kanserinden korunur, kemik yoğunluğunuzun da korunmasını sağlarsınız. Besin endüstrisinde sütlere güvenilir süre ve derecede ısıl işlem uygulanması hastalık etmeni olan mikroplardan arındırılmasını sağlar. Bu yapılan ısıl işlemin süresi ve ısı derecesi sadece mikropların bizleri hasta veya öldürücü etkisini ortadan kaldırırken kalsiyumun da kemiklere yapışmasını kolaylaştırır. Bu nedenle sütleri mutlaka kapalı paketlerde, ısıl işlemeler olan pastörize ya da UHT olarak tüketmeye önem verin. Sütlere eklenen bazı vitamin ve yağ asitleri sağlığın iyileştirilmesinde de önemlidir. Kalp hastaları, hamileler ve büyüme çağındaki çocuklar omega 3 içeren sütleri, kolesterol yüksekliği olanlar yağsız süt, osteoporoz ve menopoz çağındaki kadınlar D vitamininden zengin sütleri içmelidir. Tansiyon hastaları için tuzu azaltılmış peynirler, laktoza hassasiyeti olanlar için laktozsuz süt veya probiyotik yoğurtlar marketten eve sağlığın köprüsünü oluşturan ürünlerdir.
ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ YUMURTA: Yumurta en değerli hayvansal protein kaynağıdır. Sağlıklı her bireyin günde 1-2 adet yumurta yemesi vücudun yapılanması, organların çalışması ve hormonsal faaliyetlerin de düzenlenmesi için gereklidir. Sadece soğuk hava depolarında bulunan, üzerinde üretims/son kullanma tarihi bulunan paketlerdeki yumurtaları satın almak gereklidir. Yumurta seçerken eğer bulabiliyorsanız omega 3 içeriği yüksek yumurtaları satın almayı ihmal etmemelisiniz.

HAFTANIN SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİCİ FORMÜLÜ

Muzlu yoğurt
Bugün çocuklar için besleyici değeri yüksek, lifli ve kalorisi düşük muzlu yoğurt tarifi vereceğim. Çocuklarınıza okuldan geldikten sonra yedirebileceğiniz bu nefis ara öğün için malzemeler her yerde bulabileceğiniz türden.

Malzemeler :
2 adet yüksek lifli bisküvi
1 yemek kaşığı yüksek lifli müsli
1 adet muz
1 kase yoğurt
1 silme tatlı kaşığı vanilya
1 silme tatlı kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı çekilmiş badem

Yapılışı:
Derin kapta yoğurt ve vanilyayı çırpın. Ayrı bir kapta bisküvi, müsli, tarçın ve muzu robottan geçirin. Komposto kasesine önce biraz yoğurt, üzerine muzlu karışım ve en üste yine yoğurt şekil vererek sıralayın. En üste çekilmiş
badem ile süsleyin. Buzdolabında dinlendirin.

HAFTANIN BİLİMSEL NOTU
Taze balığı hangi mevsimde bulabilirim sorusunu merak ediyorsanız taze balık takvimini okumanızı tavsiye ederim. Hatta o mevsimde besleyici değeri en yüksek olan taze balığı derin dondurucuda saklayabilir, ilk günkü tazeliğinde balık mevsimi dışındaki zamanlarda da tüketebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA