Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Yazın tadını buzlu çaylar ile çıkarın

Yaz aylarında vücudunuzun susuz kalmaması için seçeceğiniz en iyi alternatif buzlu çaylar olabilir. Gazsız olan bu çaylar hem şişkinliğinizi artırmaz hem de hazmı kolaylaştırarak günlük sıvı ihtiyacınızı karşılamaya destek olur.

Gazsız içeceklerin asitli içeceklere göre sağlık açısından da birçok avantajının bulunması yemeklerinizin yanında seçebileceğiniz zevkli sıvı alternatiflerinin olduğunu da belirtmek isterim. Sağlıklı yaşamda günde ortalama 2 litre su ihtiyacımızın olduğu ancak sıcaklığın kendini aşırı hissettirdiği yaz aylarında 2.5-3 litreye kadar gereksinimimizin arttığı düşünüldüğünde su içimine ek olarak buzlu çaylar bedenimizin susuz kalmasında da iyi alternatiflerdir. Yemeğin keyfini çıkarmak hepimizin temelde istediği bir duygudur. Ve alışkanlık haline gelmiş gazlı içecek tüketimi genel olarak toplumumuzda yaygındır. Sizlere tavsiyem asit içeriği yüksek içecekler yerine gazsız olan buzlu çayları öğün yanında tüketimini sağlamanız. Bugün içecek sektöründe buzlu çay çeşitleri hem koruyucu hem de renklendirici içermediğinden yeşil çaylı, mangolu, limonlu ya da şeftalili çeşitlerini serinlemek, vücudu susuzluktan korumak ve farklı lezzetleri ile yemeğin keyfini çıkarmak açısından tüketebileceğinizi belirtmek isterim.
GAZSIZ İÇECEKLER REFLÜ YAPMAZ: Yapılan araştırmalar asitli yani gazlı içeceklerin mide ve yemek borusu şikayetlerini artırarak reflüyü tetiklediğini ortaya koyuyor. İçecekler ile alınan karbondioksit asit denilen gaz; midede asit salgısını uyararak mide kapakçığındaki basıncın düşmesine neden olur ve yavaşça sindirilmeye başlayan midedeki besinin yemek borusuna geçişini kolaylaştırır. Gazsız içecekler ise reflüyü tetiklemez. Bu nedenle gazlı içecekler yerine midede sorun yaratmayan, mide iç basıncını değiştirmeyen gazsız buzlu çayları tercih etmek daha doğrudur.
ASİT İÇERMEYEN İÇECEKLER DİŞ ETLERİNE ZARAR VERMEZ: Bilimsel veriler kolalı ve asitli içeceklerin yaygın tüketildiği ülkelerde yaşayan bireylerde diş eti hastalıklarının sık görüldüğünü bildirmektedir. Asitli içecekler ağız içinde pH'ın düşmesini sağlayarak diş eti çevresinde bakterilerin üremesi için uygun ortamı yaratır, gingivitis dediğimiz diş eti iltihabını tetikler. Bu açıdan gazsız olan buzlu çaylar ağız içi pH dengesini etkilemez, diş eti sağlığına olumsuz etki yaratmadığı için yemeklerin yanında tercih edilebilecek alternatifler olduğunu söyleyebiliriz.
ASİTLİ İÇECEKLER ÖĞÜNDE DAHA FAZLA YEMEĞİ UYARIYOR: Birçok gözlem araştırması şekerli gazoz ve kolalı asitli içecekleri yemekle birlikte tüketmeye başladıklarında, gazsız içecek tüketenlere göre daha fazla miktarda yemeye yönlendirdiğini belirtmektedir. Amerikan Beslenme Rehberinde gazlı içecek tüketimini sağlıklı yaşamda özellikle çocuklarda aşırı yemeye yönlendirip obeziteye geçişi kolaylaştırdığı için uzak durulması gereken sağlıksız içecekler arasında yer vermiştir. Bu nedenle yemeğin yanında su, doğal maden suyu, ayran ve gazsız buzlu çay gibi içecekleri tüketmeyi öneren rehber; yemeğin hem tadını alıp hem de aşırı yemeye meyili de önleyebildiğini bildirmektedir.
YAZ AYLARINDA FERAHLATAN İÇECEKLER İÇİN: Sağlık açısından önemi artık bilinen yeşil çay içeren buzlu içecek alternatifleri yemeklerinizin yanında ferahlatıcı etkisi ile gün içinde susuzluğunuzun giderilmesinde yardımcı olacak sıvı alternatiflerdir. Düzenli olarak sıcak veya buzlu içilen yeşil çay metabolizmayı düzenlemekte, vücudun yağlanmasını önleyebilmekte, kalp ve kanser gibi hastalıklara da kalkan olabilmektedir. Yeşil çayınızı yaz mevsiminin bu bunaltıcı günlerinde; limon, şeftali ya da mango gibi yaz meyvelerini püre halinde ekleyerek, içine buz koyarak lezzetli içecekler haline getirip içebilirsiniz.

GÜNÜN SAĞLIKLI TARİFİ
Buzlu çaylarınıza tarçın, kuru karanfil ve ekstra limon ekleyerek hatta bazı meyveleri püre haline getirerek çok farklı lezzetler de elde edebilirsiniz. Naneli Tarçınlı Buzlu Yeşil Çay tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

MALZEMELER:
1 büyük su bardağı buzlu mangolu veya yeşil çay
Yarım mango
5-6 yaprak taze nane
1 adet rulo tarçın
5 adet kuru karanfil

YAPILIŞI:
Taze mangoyu rendenin en küçük tarafından püre kıvamına gelinceye kadar geçirin. Küçük sürahiye koyun. Üzerine taze nane yaprağı, rulo tarçın, karanfil ve en son mangolu yeşil çayınızı ekleyin karıştırın. Üzerine bol buz ekleyerek servis edin.

GÜNÜN BİLİMSEL NOTU
Yöresel çorbalar hızlı tok kalmanın en sağlıklı alternatifleridir. Sıcakların arttığı bugünlerde iftar sofralarında yöresel çorbaları pişirmeyi asla es geçmemek gerekiyor. Çünkü yöresel çorbalar kısa sürede doymayı sağlayan buğday, erişte gibi tahılları, farklı çeşitte sebzeler sayesinde vitaminleri ve lezzet katıcı baharatlarla nefis içim sağlayarak hem duygusal haz almayı hem de uzun süre aç kalan midede gerginliği önleyerek hazmı kolaylaştırıcı etkisi bulunuyor. Ayrıca çorbaların 1 porsiyonu yaklaşık 250 mL servis edilir ve 80-100 kalori gibi oldukça düşük miktarda vücudumuza kalori almamızı sağlar. Çorbalarınızı hazırlarken kuru baklagiller, tam tahıl çeşitleri, mevsime uygun sebzeler, baharatlar ve zeytinyağı kullanırsanız sağlık için risk faktörü olan doymuş ve trans yağlardan da uzak durmuş olursunuz. Çorbaların içine koyduğunuz sağlıklı besinler bol su ve lif içerdiğinden dolayı hem tok tutar hem de sindirimi rahatlatır. Yöresel birçok çeşitte çorbalarımız bulunur. Erişteli domates, tavuklu ve yeşil mercimekli ezogelin, döğme buğdaylı ve nohutlu yoğurt, yeşil mercimekli ve erişteli tutmaç, analı kızlı ve yuvalama gibi çorba çeşitleri iftar, bayram ve oruç bittikten sonra size önereceğim lezzetli çorba çeşitleridir. İster kendiniz yapabilir ister paket çorba olarak yöresel çorbaları gönül rahatlığı ile sofralarınızda bulundurabilirsiniz. Beslenme uzmanı olarak paket çorbaların da aynen evde yaptığınız çorbalardaki gibi mevsiminde toplanmış sebzeler, en kaliteli baklagil ve tahıllardan hazırlandığının altını önemle çizmek isterim. Çalışan hanımlar, öğrenciler, bekar yaşayanlar başta olmak üzere herkes yapımı ve lezzeti tutturmakta zor olabilen yöresel çorbaları tercih edebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA