Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Sofralarınızda karabuğdaya yer açın

Gluten içermeyen, magnezyum, fosfor gibi minerallerin önemli kaynağı karabuğdayın sağlığa faydaları sayısız. Karabuğday safra kesesinde taş oluşumunu önler, meme ve kolon kanserine karşı korur

Karabuğday kepeğinde zeytinyağının ana bileşeni olan oleik asit adlı yağ asidi bulunur. Bu da kalp ve zihin sağlığı açısından karabuğdayı eşsiz bir konuma getirir. Ek olarak kuersetin adlı antioksidan beyin felcinden koruyan en önemli sağlık bileşenidir. Dengeli amino asit kompozisyonu ve yüksek düzeyde lizin ile arginin amino asitlerini içermesi sebebi ile büyüme çağındaki çocuklar için iyi bir alternatiftir. Ayrıca özellikle spor yapan kişilerin öğünlerinde bulunması gereken süper bir karbonhidrat kaynağıdır.
Karabuğdayı aynen bulgur pilavı gibi pişirebilir, haşlayarak salatalara koyabilir, ununu alıp şekersiz kurabiye ve tuzlu krakerler yapabilirsiniz.

Kan yağlarının düşmanı: Diyet lifi kan yağlarını düşüren besin bileşenidir. Her gün en az 2-30 gram arasında diyet lifi almak gerekir ki bir kase karabuğdayda 3-4 gram kadar diyet lifi bulunur. Yani gereksinimin yüzde 25'ini tek başına sağlar. Ayrıca içinde bulunan dirençli nişasta sayesinde kanda bulunan yağların erimesini sağlar.

Nörolojik hastalıklara kalkan: Her gün bir kase kadar haşlanmış karabuğdayı avuç içi kadar balık yanında tüketmek sinir sistemini dengeler. Karabuğday içerisinde bulunan kuersetin adlı antioksidan sayesinde beyinde oluşan tüm hastalıklara karşı kalkan etkisi yaratır.

Kolesterol düşürücü: Karabuğdaydaki bitkisel proteinler karaciğer yoluyla safra asitlerinin atılımını artırır, kolesterol emilimini engeller.
Karabuğdayın diğer tahıllara nazaran iyi huylu kolesterolü de arttırıcı etkisi kalbin dinç kalmasını sağlar.

Tok tutar: Karabuğday uzun süre tokluk hissi sağlar, glisemik indeksi düşük bir tahıl türüdür. Yapılan araştırmalarda sadece çok az miktarda karabuğday tükettiğinizde tok kalma süresinin ortalama en az iki saat kadar olduğu görülmüştür. Eğer karabuğdayı kırmızı et, tavuk, balık ya da hindi eti ile beraber yerseniz tokluk süreniz en az 2-3 katına çıkar.

ALERJİ RİSKİNE DİKKAT
Karabuğday içinde diğer tahıllara nazaran daha fazla bulunan proteaz inhibitörü adlı bileşikler insanda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Karabuğday yendikten sonra astım, ciltte reaksiyon, hırıltılı nefes alma, hazımsızlık, ürtiker, karın ağrısı ve kusma nadiren de olsa görülebilen belirtilerdir. Çölyak hastalarının ana besin maddelerinden biri olan karabuğdayın alerjen etkiye neden olabileceği çölyaklılar tarafından asla unutulmamalıdır.



AVOKADOLU KARABUĞDAY SALATASI

Malzemeler
1 küçük kase haşlanmış karabuğday
1 küçük kase brokoli
1 kase ince doğranmış kırmızı ve yeşil biber
1 kase semizotu
Yarım ince doğranmış kırmızı soğan
Küp şeklide doğranmış yarım avokado
1 kase maydanoz
1 avuç içi kadar kırılmış ceviz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
Az çekilmiş tane karabiber, kimyon, sumak

Yapılışı
Derin bir kasede avokado, brokoli, biber, semizotu, soğan, ceviz, zeytinyağı, limon suyu, çekilmiş tane karabiber ve sumağı harmanlayın. Bu karışımı salata kasesine koyun. Ayrı bir yerde karabuğday ve maydanozu; kimyon ve zeytinyağı ile marine ettikten sonra salata kasesinin üzerine ekleyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA