Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Güçlü bankacılık

Bakan Albayrak’ın açıkladığı paketin en önemli ayağını finansal sektör oluşturuyor. Kamu bankalarının sermayesini güçlendirmek için 28 milyar liralık tahvil çıkarılacak. Özel bankalar kâr payı dağıtmayacak. İnşaat ve enerji kredileri fona devredilip bilançodan temizlenecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı reform paketinin en önemli ayağını finans sektörüne yönelik adımlar oluşturuyor. Bankacılık sektörünün güçlü yapısının sürdürülmesi ve reel sektörü finanse etmeye devam etmesini temin edecek bir dizi önlem alınıyor. Buna göre, kamu bankalarının sermayelerini güçlendirmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı 28 milyar TL'lik İkrazen Özel Tertip Devlet İç Borçlanma Senedi ihraç edecek.

Bakan Albayrak Yapısal Reform Paketini açıkladı

Özel bankalar ise sermayelerini güçlü tutmak için sermaye artırımları yapacak ve kâr payı dağıtmayacak. Mali sistemin gözetim ve denetiminin güçlendirilmesi, veriye dayalı iktisadi politikalar geliştirilmesi amacıyla, Ulusal Veri Merkezi kurulacak. Bu merkezle risk ve potansiyeller çok daha erken ve etkili analiz edilecek.



İNŞAAT VE ENERJİ KREDİLERİ FONA
Bankaların aktif kalitesini güçlendirmek için sorunlu alacakların yoğun olduğu enerji ve inşaat sektörlerinde kötü alacaklara önlem alınacak. Bankalar Birliği öncülüğünde, enerji ve inşaattaki sorunlu varlıklar borçhisse takası ile bilanço dışına çıkarılacak. Bunun için Enerji Girişim Sermaye Fonu ve Gayrimenkul Fonu kurulacak. Bu yeni finansal modelle sorunlu varlıklar ayrılacak. Konunun detayları bu ay içinde Bankalar Birliği tarafından açıklanacak.



DENETİMLİ BİLANÇO SUNMAYANA YENİ KREDİ YOK
Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi'nin (FİKKO) bünyesinde bir kurul ile ihracat ve katma değer üreten stratejik alanlara daha fazla kredi sağlanması için teşvik mekanizmaları devreye alınacak. Reel sektörün mali yapısı da rehabilite edilecek. Bankacılık sektöründe toplam 100 milyon TL ve üzeri riski olan şirketler, mali yılın kapanmasının ardından, 120 gün içinde bankalara bağımsız denetimden geçmiş finansal tablolarını sunacak. Borç ödeme kapasitesi, likidite ve kur riski, kârlılık gibi unsurları da içeren mali denetim raporunu bankaya sunmayan şirket kredi alamayacak.



KONKORDATOYA YENİ DÜZEN
Konkordatoda herkesin çıkarına olan yeni bir yasal çerçeve oluşturulacak. Bu çerçeveyle yeniden yapılandırma ve alacak tahsil süreçleri hızlanacak. Özellikle borç ödeme kabiliyetini yitirmiş şirketlerin hızlı şekilde tasfiyesini sağlayacak bir çerçeve oluşturulacak. Böylece, icra-iflas ve ipoteklerin nakde çevrilmesinin de daha kolay olacağı bir yapı kurulacak.



107 MİLYAR TL BORÇ YAPILANDIRILDI
Bankacılık sektörünün verilerini paylaşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kredi hacminin tahsili geçmiş alacaklar hariç 2 trilyon 513 milyar TL olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: "Geri ödemelerinde sorun beklenmeyen kredilerin toplamdaki payı yüzde 89. Yakın izlemedeki kredilerin payı ise 276 milyar TL, toplamda yüzde 11 seviyesinde. Bu rakamın 107 milyar TL'lik kısmı bugüne kadar yapılandırıldı. Tahsili gecikmiş ya da takip hesabında izlenen alacakların miktarı Mart 2019 itibarıyla 106 milyar TL. Tahsili gecikmiş alacakların kredilere oranı yüzde 4.2. 106 milyar TL tutarındaki tahsili gecikmiş alacaklar için 72 milyar TL seviyesinde özel karşılık ayrıldı. BDDK'nın mali analizinde tahsili gecikmiş alacakların oranının en yüksek yüzde 6 seviyesine ulaşabileceği ortaya konuldu."

Bakan Albayrak: Ulusal kredi derecelendirme şirketi kurulması bu yıl içinde tamamlanacak

SEKTÖRDE RİSK YOK
Tahsili gecikmiş alacaklar için yüksek karşılık ayrıldığını, birçoğunun teminatlı olduğunu, borcu olan işletmelerin faaliyetine devam ettiğini belirten Albayrak, "Bu konunun, bankacılık için bir risk oluşturmayacağını öngörüyoruz. Ancak, sektörün daha dirençli hale getirilmesini ve sermaye yeterlilik oranlarının güçlendirmesini önemsiyoruz" dedi.
Albayrak, ulusal kredi derecelendirme kuruluşu işlemlerinin de bu yıl içinde tamamlanacağını kaydetti.



ZORUNLU BES BAŞLIYOR
Hane halkını tasarrufa yönlendirmek için de bir dizi adım atılacak. Emeklilik sisteminin daha sürdürebilir hale getirileceğini anlatan Bakan Albayrak, "Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle vatandaşlara emekliliklerinde ek gelir oluşturulacak. Artık vatandaşlarımız, emekli olunca nasıl geçinirim kaygısı taşımayacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle birlikte ülkemizde tasarrufları artırarak dış finansman bağımlılığını azaltacağız. Bu da ekonomimizi dış müdahalelere karşı çok daha güçlü hale getirecek" dedi.
Sistemde biriken fonların sermaye piyasaları üzerinden reel sektöre ve sürdürülebilir büyümeye kanalize edileceğini söyleyen Albayrak, "Artık şirketlerimiz çok daha kolay, ucuz ve uzun vadeli bir biçimde yeni yatırımlarını finanse edebilecek" diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 'Yeni Reform Paketi'ni açıkladı

Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) yeniden ele alınacağını vurgulayan Albayrak, şunları söyledi: "Vatandaşın kazancına göre belirlenecek zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini ele alacağız. Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformu'nu da hayata geçireceğiz. Tüm paydaşlarımızın katılımı ile tıpkı çalışanlardan olduğu gibi işverenden de yapılacak kesintiler BES ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu'nda toplanacak. Hedefimiz her iki reformu da bu yıl hayata geçirmek. Bu yeni yapıyla birlikte 5 yılda, burada sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10'unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz."



MUAFİYETLER AZALACAK KURUMLAR VERGİSİ DÜŞECEK
Vergide yeni mimari oluşturulacak. Kapsamlı vergi reformuyla, istisna ve muafiyetler azaltılacak. Kurumlar Vergisi oranı kademeli olarak düşürülecek. Gelire göre artan oranlarda vergilendirmeye geçilecek. Beyanname yaygınlaştırılacak. Dolaylı vergiler azaltıp, dolaysız vergiler artırılarak verginin tabana yayılması sağlanacak.
Yeni vergi mimarisi istihdam oluşturma hedefi üzerine oturacak. Kayıtdışılık ile etkin mücadele edilecek. Gönüllü uyum adı verilen bir sistem ile mükelleflerin beyanlarının esas olduğu ve ilk inceleme sonrasında sorun görülmediği takdirde süreçlerin tamamlandığı sadeleştirilmiş bir süreç hayata geçecek.

Ekonomide yeni yol haritası nasıl şekillenecek?

Sahte ve yanıltıcı belge ile mücadele için benzersiz kodlu mal hareketi takip sistemi kurulacak. Mükellef dostu bir vergi sistemi için 'Mükellef Hakları İcra Kurulu' oluşturulacak. Mükellef memnuniyeti düzenli olarak ölçülecek, süreçlerdeki eksikleri anında tespit edilecek. Geçici beyanname sayısı 4'ten 3'e düşürülecek.

SİGORTACILIK DÜZENLEME KURUMU KURULACAK
Sigortacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu kurularak sektör yakından izlenip denetlenecek. Milli Reasürans şirketi ile sigorta şirketleri desteklenecek, sigortalanmayan sektörler de sigortalanacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA