Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Nerede o ramazan eğlenceleri...

Ne çabuk unuttuk değil mi? Eskiden Ramazan özel eğlence programları vardı. İçinden fasıllar, kantolar, meddahlar, ortaoyunu, Hacivat-Karagöz, kaytan bıyıklı katipler, mendil düşüren şemsiyeli, peçeli hanımefendiler, Ferhan Şensoy'lar, Aydın Boysan'lar, Tekin Akmansoy'lar geçerdi.
İftar sonrası ailece oturup onları izlerdik ve ne gariptir ki; bugünün bunca 'sözde alternatifine' rağmen, o günlerde çok daha fazla eğlenirdik.
Ramazan Özel Eğlence Programı...
Yani, sadece 'Ramazan'a özel' eğlence. Özenilen, günlerce öncesinden hazırlanan, merak edilen, emek ve fedakârlık gerektiren televizyon programları.
Ya şimdi? İftar ve sahur saatlerinde din bilginlerinin vaazı ve sonrasında gelsin yazlık diziler, sabun köpüğü filmler...

ARTIK EĞLENCELER BİREYSEL
Bir de galiba eğlence fazla 'bireysel' oldu. Kimse 'hep birlikte' eğlenmeyi tercih etmiyor. Herkes bilgisayar, tablet ya da kendi odasındaki televizyonun başında 'kendi eğlencesini' yaratmaya uğraşıyor.
Oysa eğlence bulaşıcıdır ve ne kadar çok kimse ile paylaşılırsa, o kadar çoğalır. Ama yeni eğlence anlayışına göre hepimiz 'bir türlü orman olamamış ağaçlar' gibiyiz
Evet, ben de farkındayım; rap çağında kantonun, Recep İvedik devrinde meddahın, Salak ile Avanak varken Hacivat ile Karagöz'ün reyting yapmayacağının... Ama popüler olmak uğruna, reyting almak adına öz kültürümüzden, gelenek göreneklerimizden bu kadar uzaklaşmak zorunda mıyız? Peki ileride çocuklarımıza 'dünden' ne anlatacağız, ne aktaracağız? Tarihlerini yine Muhteşem Yüzyıl'dan mı öğrenecekler?

TRT NE GÜNE DURUYOR?
Modern olmak demek; köküne, özüne sırtını dönmek demek değildir. 'Geleneksel' olan her şey de 'köhnemiş' değildir.
Bugün Japonya'nın dünyada bu denli saygı görmesi; teknik sıçramasını, geleneklerine bağlılığıyla birleştirebilmiş olmasıdır. Bugün dijital eğlencenin anavatanı olan Tokyo'da hâlâ Kabuki (Geleneksel Japon halk tiyatrosu) gösterileri kapalı gişe oynuyor.
Diyelim ki özel televizyonlar kendi canlarının derdine düşmüş, gözlerini dolar işareti gibi reyting rakamları bürümüş; peki ya devlet televizyonu, kamu yayıncısı TRT ne güne duruyor?
Eften püften diziler, saçma sapan yarışmalarla aşık atacakları yerde; Ramazan özel eğlence programı hazırlayıp 'fark yaratmayı' ve gerçek kamu hizmeti sunmayı neden düşünmezler ki?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA