Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Fatih Zeyrek’teki Çinili Hamam müze olarak hayata döndü

Uzun zamandır hiçbir haber bu kadar heyecanlandırmamıştı beni. New York uçağından iner inmez ilk işim İstanbul'da Fatih semtini ziyaret etmek olacak.
Neden derseniz Mimar Sinan'ın İstanbul'da yaptığı ilk ve en büyük hamamlardan biri olan Fatih, Zeyrek'teki Çinili Hamam uzun bir restorasyon sürecinin ardından müze olarak yeniden hayata döndü.



Restorasyon çalışmaları sırasında iki asırdan fazla bir süredir sıva altında kalmış olan 18. ve 19. yüzyıl duvar resimleri de dahil olmak üzere hamamın birbirinden etkileyici gizli hazineleri gün yüzüne çıkarıldı. Ziyaretçiler, kompleksin içinde yer alan Zeyrek Çinili Hamam Müzesi'nde, restorasyon sürecinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde gerçekleşen kazılarda ortaya çıkarılan Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait eserleri görebilecekler.



Hamamın müze olması bir yana içinde harika bir sergi olması, insanların bu bölgeye daha da ilgi göstermesini sağlayacak. Türkiye ve yurt dışından sanatçıların açılışa özel yeni üretimlerinin yer aldığı 'Kalıntıların Şifası' (Healing Ruins) isimli sergi ile 30 Eylül 2023'te kapılarını ziyaretçilere açıyor. Adını UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihi Zeyrek semtinden alan bu kapsamlı restorasyon projesi, hamam olarak kullanılacak bölümlerin yanı sıra bünyesinde müze, tarihi Bizans sarnıçları ve etkinlik, bahçe alanları ile birlikte İstanbul kültür-sanat haritasındaki yerini alarak dünyanın huzuruna çıkıyor.



Müzenin eşsiz özellikleri ve sunduğu deneyimler o kadar etkileyici ki; müze, teknolojiyi de kullanarak ziyaretçilere interaktif bir deneyim sunuyor. 16. yüzyılda hamamın nasıl göründüğünü gösteren 360 derecelik dijital rekonstrüksiyonlar, tarihi atmosferi canlandırıyor. Bu sayede ziyaretçiler, geçmişteki yaşam tarzını daha yakından deneyimleyebiliyorlar.



22 SANATÇI KATILIYOR

Müzenin ilk sergisi olan 'Kalıntıların Şifası', Türkiye'den ve yurt dışından 22 sanatçının eserlerini bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Anlam de Coster'ın üstlendiği sergi, hamamın restorasyon sürecinden ilham alarak dönüşümün gücünü vurguluyor.



Sergi başlığı, harabelerin sadece şifaya hizmet etmekle kalmadığını, aynı zamanda onarıcı bir eylemin toplumsal ve kişisel düzeyde dönüşüme yol açabileceğini ifade ediyor. Zeyrek Çinili Hamamı'nın tarihine, mitolojisine ve mimarisine yanıt veren mekâna özgü yeni işler yaratmaları için, on iki sanatçı Francesco Albano, Adrian Geller, Alice Guittard, Başak Günak, Maryam Hoseini, Ahmet Doğu İpek, Lara Ögel, Zoë Paul, Daniel Silver, Panos Tsagaris, Ezgi Türksoy ve Elif Uras. Şifalı Harabeler'de ayrıca Erol Akyavaş, Mehtap Baydu, Hera Büyüktaşcıyan, Dorothy Cross, Candeğer Furtun, Cecilia Granara, Renée Levi, Maude Maris, Ayça Telgeren ve Marion Verboom'un eserleri yer alıyor. Sergi 5 Kasım'a kadar devam edecek. Bugünlerde farklı bir deneyim arıyorsanız kesinlikle Fatih'te bu hamamı ziyaret etmelisiniz.



BEYOĞLU KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'NDEKİ BU KONSER KAÇMAZ!
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu projesini uzakta olsam da dikkatle takip ediyorum. Bu yıl Kapadokya Kültür ve Balon Festivali olarak yola çıkıldı, Sümela Kültür Yolu, Palandöken Kültür Yolu, Troya Kültür Yolu, Gaziantep Kültür Yolu ve Başkent Kültür Yolu olarak 100 günlük bir kültür sanat maratonuyla devam edildi... Her ilde ünlü sanatçıların sergileri ve popüler isimlerin konserleri ilgiyle izleniyor. 5 milyonun üstünde insan festivallere katıldı.
Şimdi festivalde sıra, üç yıl önce başladığı nokta yani Beyoğlu Kültür Yolu... İki hafta sürecek festivalde İstanbulluları müthiş bir program bekliyor. Ama beni bu programda özellikle meraklandıran bir konser var! Mariinsky Tiyatrosu'nun Genel Sanat Yönetmeni, dünyaca ünlü orkestra şefi, Valery Gergiev yönetiminde Mariinsky Operası Türkiye Turnesi'ne geliyor. Dünyanın en çok turne ve kayıt gerçekleştiren operalarından biri olan Mariinsky Tiyatrosu, 8'inde Aspendos'ta, 10 Ekim CSO Ada Ankara'da, 11 Ekim'de Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında AKM'de sanatseverler ile buluşacak.
Haberim yok demeyin şimdiden yerinizi almak için harekete geçin çünkü bu konser kaçmaz!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA