Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Uçhisarlı kadın eli’ne selam olsun

İdilika'nın Mutfağı bugün Kapadokya'nın en nadide, gözbebeği ilçelerinden biri olan Uçhisar'a misafir oluyor. Uçhisar; sımsıcak halkı, becerikli hanımları ve girişimci takdir edilesi belediyesi ile, ilk fırsatta tekrar gitmek istediğim masal diyarı olarak hafızamda yer etti.
Sağolsun Uçhisar Belediye Başkanı Sn.
Ali Karaaslan ve eşi Nuran Hanımefendi ile öyle güzel bir sohbet ettik ki, çalışmalarını takdir etmemem, destek vermemem mümkün değil.

UÇHİSAR'DAN TÜRKİYE'YE AÇILDILAR
30 sene öncesine kadar ziraat ile yaşamını devam ettiren 4 bin küsur kişilik bir belde olan Uçhisar; o dönem patates, üzüm, kayısı, elma, armut gibi tarım faaliyetleriyle geçimini sağlıyormuş. Zaman içerisinde tarım ve hayvancılığın iyiden iyiye yok olması, eski evlerin butik otele dönüşmesi sebebiyle yavaş yavaş turizme doğru yönelmiş ve Uçhisarlılar da turizmi özümseyip geçim kaynağı yapmış.
Ancak Uçhisarlı hanımlar artık evde oturur hale gelmiş ve çalışacak mecra bulamaz olmuşlar. Bu düşünce ile başkan Karaaslan'ın projesiyle 60 kadar kadınla bir konseyi oluşturulmuş ve hanımlara bu anlamda motivasyon sağlayarak, aile ekonomisine katkıda bulunmaları sağlanmış.
Efendim, müthiş proje şöyle: Atıl vaziyette olan iki okul Doğuş Grubu'nun desteği ile restore ediliyor ve Kadın Eli adı altında büyükçe bir mutfağa dönüşüyor. Restoran olarak da hizmet veren bu mutfakta esas amaç; yöresel yemekleri yapmak, lokal mutfak ürünlerini yaşatmak. 11 kadının sigortalı olarak bilfiil çalıştığı, 51 kadının ise mantı, dolma, sarma, erişte gibi ürünler ürettikleri ve satıştan paylarını aldıkları Kadın Eli projesi, herkesin desteği ile çığ gibi büyüyor.
Uçhisar yöresel lezzetleri 19 farklı ürünle, Türkiye'nin her yerine gönderilecek konuma geliyor.
Sırf Uçhisarlı kadınlara kazanç sağlamak amacıyla çalışmasına devam eden, Kadın Eli projesinde, derneğin en ufak bir kazanç güdüsü olmaması da ayrıca takdire şayan.

MUTLAKA KADIN ELİ'NE UĞRAYIN

Bana bu güzel yemek tariflerini veren mutfak sorumlusu Emine Abla'dan Özlem Hanım'a, Mehtap Hanım'a, Hediye Hanım'a ve Zeynep Hanım'a kadar her biri ayrı kıymetli Uçhisarlı hanımların gönüllerindeki saflık, yemeklere de lezzetini vermiş.
Yolunuz düşerse; yaprak sarmadan lahana dolmasına, kayseri mantısından ev baklavasına kadar birçok lezzet tattığım Kadın Eli'ni ziyaret etmeden Uçhisar'dan ayrılmayın.
Herbirini gönülden alkışlıyorum. Şansınız açık olsun. Bugünlük benden bu kadar diyorum.
Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

BULGUR ÇORBASI

2 kahve fincanı bulgur
8 su bardağı et suyu
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
1 adet soğan
2 adet sivri biber
Toz kırmızı biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı un
3 dal maydanoz
YAPILIŞI: Soğan ve sivri biberi temizleyip kıyıyoruz. Sıvı yağı bir tencerede ısıtıp üzerine soğanı kavuruyoruz. Biberleri ekleyip dört-beş dakika daha kavuruyoruz. Unu ilave edip pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Sulandırılmış salça ve et suyunu ekliyoruz. Biraz kaynatıp bulguru ilave ediyoruz. 15 dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz. Kıyılmış maydanoz ile süsleyip servis ediyoruz.

KABAK ÇEKİRDEKLİ ERİŞTE

1 kase kabak çekirdeği
1 kase erişte
3 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Kabak çekirdeklerini rondoda çekiyoruz. Erişteleri haşlıyoruz. Haşlanan eriştelerin üzerine eritilmiş tereyağını döküyoruz ve üzerine rondodan çektiğimiz kabak çekirdeklerini ilave ediyoruz. Erişteyi sıcak olarak servis ediyoruz.

ASİDE

1 su bardağı ayçiçek yağı
2 su bardağı un
Yarım çay bardağı su
2 su bardağı pekmez
YAPILIŞI: Sıvı yağı ısıtıp unu kavurmaya başlıyoruz. Unun kokusu çıkınca su ilave edip çektiriyoruz. Üzerine pekmezi de ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Helvamız olunca cevizlerle süslüyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA