Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Sakız adası kaçamağı

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, karşı kıyının lezzetleri var. Bilenler bilir, ben yazları Çeşme'deyim. Çeşme'de karşı komşumuz Sakız adası var ve oraya gidip gelmek biz Çeşmeliler için son derece olağan.

LANGADA KOYU ÇOK GÜZEL
Geçen hafta karar verdik, kuzenlerimle Sakız adasına gittik. Hemen en lokal ve otantik lezzetlerin bulunduğu bir restoran arayışına girdik ve birkaç denemeden sonra pat diye bulduk. Langada Restoran'a oturur oturmaz, bendeniz mönülerden sorumlu bakanınız İdilika, aldı sazı eline... Eee zaten Giritliyim, Yunanca'ya ve bu yemeklere son derece hakimim. Herkes gözümün içine bakıyor ne seçeceğim diye. Beklenilenin aksine, balıksız bir mönü seçtim bizler için, zira deniz mahsullerinin ve balıkların en tazesini bence memleketimizde bulabiliyoruz ve en güzel şekilde pişiren yine bizleriz. Mönüde dikkatimi çeken lezzetler, ilk başta meşhur Grek salata olarak bilinen Horiatiki salata, patlıcan ezme, fava, cacıki, kopanisti peynir, ayrıca eriyen bir çeşit peynir daha ve saganaki.

DİNLENMEYE DOYAMAYANLAR
Karşı kıyıdakiler, sanki bu dünyaya dinlenmeye gelmişler. Saat 14.00'de dükkanlar kapanıyor. Kepenkler tek tek kapanırken bir turist olarak ağzınız açık, bu hiç bitmeyen siesta modunu izliyorsunuz. Sonra tekrar 18.00'de açılıyor. Sadece bununla kalmıyor, cumartesileri 14.00'den sonra incin top oynarken, pazar günleri eczaneler dahil olmak üzere, tüm yaşam fonksiyonları duruyor. Nasıl bir hayat? Peki ne zaman yoruluyorlar ki? Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...



ARI FOBİSİ OLANLAR DİKKAT!
Allahım o nasıl bir imtihandı öyle? Arılar dört bir yanımızı sarmıştı adeta. Yemek yemek ne mümkündü! Arıdan korkan bir arkadaşımız ve yeğenim oradan oraya kaçışırken masalarda yanan kahve ve keskin kokusu dikkatimizi çekti. Tabakların üzerini folyo kağıt ile kaplamışlar ve üzerine döktükleri kahveyi yakarak arıları kaçırtma formülünü benimsemişler. Hemen biz de denedik. Bir baktık hepsi yok oldu.. Tavsiye ediyoruz; siz de deneyin. Arı kış kış kış...

ALMADAN DÖNMEYİN
Sakız reçeli
Bal
Kopanisti peyniri
Breseola

DAKOS
Peksimet
Domates
Sarımsak
Zeytinyağı
Kapari
Beyaz peynir
Kalamata zeytin

Yapılışı: Peksimetlerin üzerine ezilmiş sarımsakları ve zeytinyağını sürüyoruz. Domateslerin çekirdeklerini çıkarıp kalan kısmını minik minik doğruyoruz. Domatesi de peksimetin üzerine koyuyoruz. Üzerine ufalanmış beyaz peynir, kapari ve kalamata zeytin ile süsleyip servis ediyoruz.

SAKIZ USULÜ KABAK KIZARTMASI
Dışı yeşil girit kabağı
Un
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: Kabakları ince ince dilimliyoruz ve tuz serpip ovuyoruz. Suyunu salmasını bekliyoruz. Kabakları kağıt havlu üzerine yan yana diziyoruz. Kızartmadan önce unluyoruz ve kızgın yağda kızartıyoruz.

PÜF NOKTASI
Kabak kızartırken en önemli şey, unladığımız kabakları bir süzgecin üzerine alıp unlarını süzmektir.

SAGANAKİ
4 dilim hellim ya da Kars kaşarı
1 adet yumurta
Yarım su bardağı galeta unu
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı

Yapılışı: Peynirleri önce çırpılmış yumurta, ardından galeta ununa, sonra tekrar çırpılmış yumurta ve sonra tekrar galeta ununa bulayıp arkalı önlü kızartıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA