Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Acele misafir sofrası nasıl hazırlanır?

İdilika'nın çok acele sofrasında bugün sıcacık kremalı bir semizotu çorbası var.
Bonfileye kim hayır diyebilir ki! Enfes bir bonfile sosu ile karşınızdayım. Tavuk bonfileniz varsa, ona da pekala yakışabilir.
Son olarak elmalı profiterol isimli tatlım var, hani yalancı olanlardan. Bu tatlının adını profiterol koydum çünkü elmalı toplar üzerine profiterolün çikolata sosundan döküyorum. Hepinize afiyet olsun...

BONFİLE İLE ANTRİKOT ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Antrikot ve bonfile büyükbaş hayvanın yakın yerlerinden çıktığı için birbirleriyle karıştırılır.
Bonfile, büyük baş hayvanın böbrek yatağından başlayarak belin iki yanından uzanan ve kastan oluşan et parçasıdır. Bonfilede iç yağı ve sakatat bağlantıları yoktur.
Antrikot, hayvanın göğüs omurları üzerinden boyuna doğru uzanan ettir. Bonfilenin üzerinde yer alan kısım ise kontrefiledir ve genelde antrikot ile beraber anılır.
Sonuç olarak bence antrikot fazla soslanmamalı sade ızgara olarak tüketilmeli ve lezzetine varılmalıdır. Bonfile ise yumuşak ama fazla lezzetli olmadığından soslanması makbüldür.

SOSLU BONFİLE

4 dilim dana bonfile

Marine için:
Sızma zeytinyağı
2 diş sarımsak
3-4 dal taze kekik
Karabiber

Sos için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1–2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı zerdeçal
2 adet havuç
500 gr. mantar
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Taze kekik

Yapılışı: Marine malzemelerini hazırlıyoruz, bonfileleri 20 dakika marine ediyoruz. Sos için havuç ve mantarı doğruyoruz. Yüksek ateşte soteliyoruz. Ayrı bir tavada tereyağı ve unu kavuruyoruz, süt ilave ediyoruz. Baharatları ve sotelediğimiz havuç ve mantarları ilave ediyoruz. En son taze kekik ile lezzetlendiriyoruz. Marine ettiğimiz bonfile dilimlerini yüksek ateşte mühürleyerek pişiriyoruz. Üzerine sos dökerek servis ediyoruz.

KREMALI SEMİZOTU ÇORBASI

1 kg. semizotu
3 orta boy soğan
1 çorba kaşığı yağ
2 kahve fincanı un
2.5 litre et suyu
Yarım yemek kaşığı tuz
300 ml. krema

Yapılışı: Semizotlarını yıkayıp beş dakika haşlayın, süzüp sıkın. Piyazlık doğranmış soğanı katıp dört-beş dakika kavurun, ununu ilave edip iyice karıştırdıktan sonra tuzu ve et suyunu katıp orta ateşte pişirin. Semizotlarını ilave edip bir-iki dakika daha pişirdikten sonra kremayı ilave edin. El blenderı ile çekip kaselerde servis edin.

PÜF NOKTASI
Ben semizotlarını mutfak diliyle blaching yöntemi ile yani kaynar suya atıp ardından soğuk suda şoklayıp suyunu sıkıp buzdolabı poşetlerinde porsiyonlayarak buzluğa kaldırıyorum. Çorba yapmak istediğinizde poşetinden çıkarıp doğrayarak çorbaya katabilirsiniz ya da kaynar su dolu tencerenin içine oturtup çözdürebilirsiniz. Mikrodalga fırında ise iki dakika yeterli oluyor.

ELMALI PROFİTEROL

2 adet elma
1 paket petibör bisküvi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı dövülmüş fındık

Profiterol Sosu için:
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
70 gr. bitter çikolata

Yapılışı: Elmaların kabuklarını soyup rendeliyoruz ve suyunu iyice sıkıyoruz. Bisküvileri ufalıyoruz ve diğer tüm malzemeyi bir kapta karıştırıyoruz. Yoğuruyoruz, minik toplar elde ediyoruz. Sosu için; kakao, nişasta ve toz şekeri, içine yavaş yavaş su ekleyerek çırpıyoruz. Ocağın üzerine koyup yavaş yavaş süt ilave ediyoruz. Pişerken bitter çikolatayı kırıp içinde erimesini sağlıyoruz. Soğuyunca elma toplarının üzerine sosu dökerek servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA