Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kütahya’nın nostaljik lezzetleri

Herkese merhabalar. Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda Kütahya'ya konuk oluyoruz ve kendi içinde inanılmaz çeşitliliği olan, çok lezzetli, doyurucu, bir o kadar da kalorili bir mutfakla tanışıyoruz. Kütahya mutfağı, adeta bir çorba cenneti. Miyane çorbası, oğmaç çorbası, erişteli mercimekli çene çarpan çorbası, yoğurt çevirme çorbası, kızılcıkla yapılan pespembe tarhana çorbası, tutmaç çorbası, tekke çorbası ve bugün sizinle tarifini paylaştığım sıkıcık çorbası; Kütahya'nın çok lezzetli çorbalarından sadece birkaçı.

MİNİ TARHANALI KÖFTELER
Sıkıcık çorbası çok enteresan ve ilham verici geliyor bana. Bu çorbanın içine attığımız köfteler tarhanalı olduğu için muazzam bir lezzeti var ve kıvamı her an şahane bir yemeğe dönüşecek gibi. Kütahyalılar sıkıcık çorbasını bazen yemek olarak da tüketiyorlar. Koyu kıvamlı olduğu için servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt gezdiriyor, biberli tereyağı ile lezzetlendirerek çok güzel bir ana yemek elde ediyorlar. Alternatifli sunumu bakımından sıkıcık çorbasının tarhanalı yapısı ve yoğurtla da yenilmesi ilgimi çektiği için bugün sizler için pişirdim.

BÖREK ÇÖREK CENNETİ
Kütahya mutfağında çokça hamur işi lezzetine rastlamak mümkün. Dolamber böreği, gözleme, ıspanaklı şibit, su böreği, kıymalı sini böreği, tosunum, şibitli tavuk tiridi, lokum, efsanevi tahinli çörek bunlardan birkaçı.

TARİHİ KÜTAHYA YEMEK KÜLTÜRÜ
Kütahya mutfağına baktığımızda, Osmanlı etkisinin yöre mutfağında büyük rol oynadığını söylemek mümkün. Hekmane erik hoşafı, güllaç, ev baklavası, çekme helva, su muhallebisi, kötdür tatlısı, un helvası, gelincik ve gül şurubu gibi şerbet ve tatlıların yanı sıra; zeytinyağlı soğan dolması, küp eti, ılıbada dolması gibi yöresel yemekler ve mercimekli pilav, zerdeli pilav, göveçli pilav ya da pilavlı tas kebabı ve sayamadığım onlarca yemeğin de anavatanı diyebiliriz Kütahya için. Lezzet dolu bir haftasonu dilerim.

HAŞHAŞLI KÜTAHYA ÇÖREĞİ
HAMUR İÇİN:
2 su bardağı su
1 fincan zeytinyağı
1 kg. un
HARCI İÇİN:
200 gr. haşhaş ezmesi
1/2 paket margarin
1 çay kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI: İki su bardağı su, zeytinyağı, tuz ve unu bir kasede yoğuruyoruz. Hamuru, üzerine nemli bir bez örterek dinlendiriyoruz. Haşhaş ezmesi, margarin ve sıvı yağı bir tavaya koyuyoruz, karıştırarak çok az ısıtıyoruz. Dinlenen hamuru 12 parçaya bölüyoruz ve her bir parçayı tatlı tabağı boyutunda açıyoruz. Her katın üzerine haşhaşlı karışımdan sürerek hamurları üst üste koyuyoruz. Tüm hamurlar bittiğinde, büyük tek bir daire şeklinde açıyoruz. Hamurun kenarlarını ortaya gelecek şekilde katlıyoruz. Bu defa tepsi büyüklüğünde açıyoruz, üzerine haşhaşlı yağ sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 dakika pişiriyoruz.

TARHANA KÖFTESİ ÇORBASI
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı tarhana
3 orta boy soğan
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 yemek kaşığı biber salçası
Sıvı yağ
Bir miktar margarin
YAPILIŞI: Bulguru yaklaşık üç su bardağı su ile ıslatıyoruz. Sonra tarhana ve tuz ilave ederek yoğuruyoruz. Avucumuzun içinde minik minik toplar olacak şekilde yuvarlıyoruz. Soğanları minik minik doğrayıp bir tavada biraz çeviriyoruz ve salçayı ilave ediyoruz. Baharlatı da ilave ettikten sonra suyunu katıp biraz kaynamaya bırakıyoruz. Soslu su kaynarken içine top top yuvarladığımız köfteleri atıyoruz. Suyu kıvam alana kadar pişirip sıcakken servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Köfteleri kaynayan suya attıktan sonra 10 dakikadan fazla haşlarsanız köftelerin dağılma riski oluşur. Bu yemeğe kıvam veren, köftelerin içine koyduğumuz tarhanadır. Bu nedenle köfteleri atar atmaz kıvamı koyulaşır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA