Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

30 dakikada revani

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Türk mutfağındaki en sevilen tatlılardan biri olan revaninin yapımını anlatıyorum. Bu tatlının hayatımıza girmesi yeni değil. Bu tatlıyı, Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine saray aşçıları bir tatlı icat etmiş ve Erivan zaferi sebebiyle revani adını vermişler. Revaniye bazı yerlerde sünger tatlısı ya da yoğurt tatlısı da deniliyor. Tatlının içinde yoğurt var. Hatta Zeytinburnu'nda Rumelili bir amcanın yaptığı irmiksiz sünger gibi bir revani var ki, unutulmaz. Köy yumurtası kullandığı için rengi sapsarı ve yapısı pandispanya kıvamında. Revani yapımının kolay olması, onun gönlümüzdeki yerini daha da güçlendiriyor. Hemen hemen her evde bulunan malzemelerle yapılan revani; davet mönülerinde de, çay saati mönülerinde de sıkça yer alıyor. İyi bir revani tatlısının çok ince olmaması gerekir. İstenilen kalınlıkta bir revani elde etmek için kullanacağımız kabın boyutları önemli. Eğer büyük bir tepsi kullanırsanız, tatlınız ince olacaktır.

MAVİ HAŞHAŞLI YA DA MUHALLEBİLİ
Revaniyi sade yapmak istemiyorsanız, mavi haşhaşlı revaniyi deneyebilirsiniz. Revaninizin arasına muhallebi dökerek muhallebili revani, içerisinde farklı aromalar tatmak istiyorsanız limonlu revani yapabilirsiniz. Portakallı revani de size tavsiye edebileceğimiz revani çeşitleri arasında. Orta büyüklükteki bir dilim revani yaklaşık olarak 348 kcal'dır. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...

İRMİKSİZ REVANİ

3 adet yumurta
Yarım su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 adet kabartma tozu
Yarım limon kabuğu rendesi
ÜZERİ İÇİN:
1 su bardağı ılık su
ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI: Şeker ve suyu kaynatalım. Bir yemek kaşığı limon suyunu ekleyelim ve şerbeti hazırlayalım. Fırınımızı 180-190 derecede ısıtmaya başlayalım. Yumurta ile şekeri derin bir kapta mikserle beş dakika krema gibi olana kadar çırpalım. Devamında oda ısısındaki yoğurdumuzu, sıvı yağımızı yumurtalı karışıma ekleyelim. Hepsinin üstüne unu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyelim. Yarım limon kabuğu rendesini de hamura ekleyelim. Elde ettiğimiz karışımı çırpma teli ya da kaşık ile yavaş yavaş karıştıralım. Kare borcamı alalım ve sıvı yağ ile yağlayalım. Hamurumuzu kalıba dökelim. Borcamdaki keki ısınmış fırına verelim ve üzeri kızarana kadar fırın kapağını açmadan camdan kontrol ederek keki pişirelim. Fırından çıkarınca kare kare dilimleyelim ve üzerine bir su bardağı su ve ılık şerbeti dökelim.

REVANİ

KEK İÇİN:
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvı yağ
ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Yarım limon suyu

KAKAOLU REVANİ

3 adet yumurta
Yarım su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı irmik
2 yemek kaşığı kakao
7-8 yemek kaşığı un
ŞERBETİ için:
2 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
YAPILIŞI: Öncelikle şerbetimizi pişirip soğumaya bırakalım. Çırpma kabımıza yumurta ve toz şekeri alıp çırpalım, ardından diğer kek malzemelerini ilave edip çırpalım. Yağlanmış tepsiye kek hamurumuzu dökelim, 180 derecede 25-30 dakika pişirelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA