Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Muhteşem bir lezzet kayseri yağlaması

Geleneksel Türk mutfağının mihenk taşlarından birini oluşturan mantının Anadolu'daki anavatanı Kayseri'ye konuk oluyoruz bugün.
Envai çeşit mantısı, kurşun aşı, ayvalı tahinli yaprak sarması, düğümlü tatlısı, Kayseri tiridi, aside tatlısı, nevzine tatlısı, çemenli ekmeği ve pastırmasıyla bir başkadır Kayseri mutfağı.

ŞEBİT YAĞLAMASI
Şimdi size, yüzde 100 tutan, pizza ve lahmacunu unutturacak nefis bir tarif veriyorum.
Bence bu tarifin en güzel yanı, kıymalı harcın tüm malzemesinin robotta çekiliyor olması.
Birçok kez Kayseri yağlaması pişirmiş biri olarak söyleyebilirim ki, bu tarif yaptıklarım arasında en iyisi. Sizi tek zorlayacak tarafı, bu yağlamayı bir kez tadacak olan aile bireylerinizin tekrar tekrar sizden aynı yemeği istemesi olacak. Şebitleri tek tek pişirmek sizi ürkütmesin; iki dakikada arkalı önlü hemen pişiyorlar.

ŞEBİT NEDİR ?
Şebit, esasen pideden daha ince açılan bir çeşit yufka ekmek.
Sac varsa sacda ya da tandırda pişirince tadı daha müthiş oluyor.
Kurutulup saklanabiliyor, istenildiğinde ıslatılarak yumuşatılıyor.

PÜF NOKTASI
Bu tarifteki ölçüden tahmini 12 lavaş çıkıyor. Üst üste dizerek pasta gibi dilimleyerek servis yapabileceğiniz gibi, birer birer üstünden alıp dürüm yaparak da yiyebilirsiniz.

KAYSERİ YAĞLAMASI

HAMURU İÇİN:
4 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
Un
KIYMALI HARCI İÇİN:
Yarım kg. kıyma
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
5 adet soğan
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
5 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

PÜF NOKTASI
Kayserililer kızmasın ama ben kuşbaşı tavukla denedim, olağanüstü oldu; tavsiye ederim.

YAPILIŞI: Bir kaba yaş mayayı, ılık sütü, ılık suyu koyalım ve mayayı eritip kabarmasını bekleyelim. İçine sıvı yağı, tuzu koyalım ve karıştıralım. Unu azar azar ilave edelim ve ele yapışmayan bir hamur yoğuralım. Hamuru 30 dakika dinlendirelim. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp oklava ile servis tabağı ebatlarında açalım. Açtığımız hamurları teflon tavada arkalı önlü kızartalım.

KIYMALI HARCI İÇİN:
Soğanları ve biberleri robottan geçirelim. Domatesleri küp şeklinde doğrayalım. Kıymayı, suyunu salıp çekene kadar kavuralım. İçine sıvı yağı, tereyağını, soğanları, biberleri, domatesleri ilave edelim ve iyice karıştıralım. Sonra salçaları, kırmızı pul biberi, tuzu, sıcak suyu ilave edelim ve orta ateşte pişirelim. Kızarttığımız hamurların üzerine hazırladığımız kıymalı harçtan sürelim ve üst üste dizelim. Sarımsaklı yoğurtla servis edelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA