Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kayseri’ye doymak ne mümkün!

İdilika'nın Mutfağı, bugün Kayseri'de gurme turuna çıkıyor. Kent yaşamının insanlara sunduğu olanaklar, şüphesiz yeme alışkanlıkları ve beslenme biçimini değişime uğratır. Ancak Kayseri'nin yöresel yemekleri, bu değişimden etkilenmeden geleneksel tat ve lezzetlerle sofraları süslüyor. Bu lezzetlerden bazıları şöyle:
Evlerde en çok tüketilen ve halk arasında 'aşma-karna' diye tabir edilen yiyecek türü; kesme çorba, erişte ve makarnadan oluşuyor.
Yörenin unlu yiyecekleri arasında ise kuru börek, tandır böreği ve katmer bulunuyor.
Arabaşı ise hem yapması, hem de yemesi marifet isteyen bir yemek.
Bu yemeğin en önemli adabı; kaşığa büyük parça halinde hamur almak ve bunu çorba tasına batırırken içine düşürmemek ve hamurları çiğnemeden yutmak.
Hamuru düşürenlere, aynı yemeğin yaptırılması cezası uygulanıyor.
Güveç de Kayseri'nin en gözde yemekleri arasında.
Toprak güveçlerde, yaz aylarında sebzeden yapılan bu yemeğin ana malzemesini; patlıcan, domates, biber, sarımsak ve et oluşturuyor. Buna patates de ilave edilebilir.
Pehli, sulu köfte, pirinçli köfte, saç kebabı, fırınağzı, karın-mumbar, yağbari, pöç, kovalama, üzüm yemeği; etli ve yumurtalı yemeklerin en ünlüleridir.
Bölgedeki tatlılar da zengin bir çeşitliliğe sahip.
Oklava baklavası, açma baklava, kamış baklava, güllü baklava, fincan ağzı, nevzine, im helvası, telteli, dut pekmezi, aside ve incir dolması; Kayseri sofralarını süsleyen tatlılardan birkaçı...
Bugünlük benden bu kadar... Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşmak dileğiyle...

KURŞUN AŞI ÇORBASI
Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)
1. 5 su bardağı nohut (haşlanmış)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1. 5 tatlı kaşığı tuz
7 su bardağı sıcak su
1 adet tavuk bulyon
Köftesi İçin:
1. 5 su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı irmik
1 su bardağı sıcak su
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
Yarım tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 yemek kaşığı biber salçası
1. 5 tatlı kaşığı tuz
Üzeri İçin:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı nane
Yapılışı: Nohutu, bir gece önceden ıslatıp haşlayın. Mercimekleri de haşlayıp hazır edin. Bulgur ve irmiği, bir su bardağı sıcak suyla ıslatın. Şişen bulgura yumurta, un, biber salçası, kimyon, pul biber ve tuz ekleyip iyice yoğurun. Nohuttan biraz büyük köfteler yapıp yuvarlayın. Bir adet soğanı kıyıp yarım çay bardağı sıvı yağ ile kavurun. Üzerine domates salçası ve kırmızı toz biber koyup karıştırın. Yedi su bardağı sıcak suyun içine yaptığımız köfteleri döküp kaynatın. Yaklaşık yedi dakika kaynadıktan sonra haşlanmış nohut ve yeşil mercimeği ekleyip tuz ilave edin. İsteğe göre tavuk bulyon koyup iki dakika daha kaynatın. Ocağın altını kapatıp başka bir tavada bir tatlı kaşığı tereyağ ve bir tatlı kaşığı sıvı yağ eritip nane ilave edin ve çorbanın üzerine dökün.

KAYSERİ TİRİDİ
Malzemeler:
2 adet tavuk budu
1 adet bütün tavuk göğsü
Bir tutam tuz
Hamuru için:
500 gr. un
2 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir tutam tuz
Aldığı kadar su
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
Pulbiber
YapılIŞI: Tavuk göğsünü ve tavuk budunu yıkayıp bir tencereye alın, kaynamaya bırakın. Haşlanan etlerin suyunu süzün, didikleyin. Hamuru için; un, yoğurt, su, tuz ve sıvı yağ ile kulak memesi kıvamında yoğurun. Cevizden biraz büyük bezeler elde edip tavanızın büyüklüğünde açın. Az sıvı yağ eklediğiniz tavada çevirerek pişirin. Yufkayı rulo şeklinde sarıp iki parmak kalınlığında kesin ve tepsiye dizin. Tepsinin ortasına bir kase yoğurt koyun. Ilımış tavuk suyunu yavaş yavaş yufkaların üzerine gezdirin. Yufkalar yumuşayana kadar bu işlemi tekrarlayın. Birden çokça dökmeyin, hamur olur. Üstüne didiklediğimiz tavukları dökün. En son tereyağlı pul biber gezdirin.

ASİDE TATLISI
Malzemeler:
2 çay bardağı pekmez
2.5 su bardağı su
1 su bardağı un
Süslemek için:
Ceviz
Üzeri için:
Tavada eritilmiş tereyağı
YapılIşı: Tencereye suyu, unu, bir çay bardağı pekmezi alın. Un topakları kalmayacak şekilde iyice karıştırın. Sonra ocağın altını açarak üzerinde karıştırmaya devam edin. Kaynamaya yakın diğer bir çay bardağı pekmezi de katarak karıştırın. Kaynadıktan sonra tabaklara boşaltın. Arzu ederseniz, üzerine yemek kaşığı ile erimiş tereyağı dökebilirsiniz. Son olarak cevizle süsleyerek servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA