Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Dadaşlar’ın iftar sofrası

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Dadaşlar diyarı Erzurum ilimizin nev-i şahsına münhasır mutfağına konuk oluyoruz. Anadolu'nun her yöresinin kendine ait yöresel bir mutfağı var. Erzurum da zengin bir mutfak kültürüne sahip. Lor dolması, kadayıf dolması, özel yapılmış su böreği, ayran aşı ve cağ kebabı bu mutfağın baş yemekleridir.

SARAY SOFRALARINDAN GELIYOR
Cag kebabı; her ne kadar Erzurum yöresine ait olsa da tüm Türkiye'de çok sevilen bir lezzet olarak meşhur olmuştur.
Erzurum'a özgü kadayıf dolmasının ilk yapım tarihi kesin bilinmese de ortaya çıkışı da Selçuklu Devleti'ne kadar dayanıyor. Bu tatlı, Selçuklu Devleti'nin saray sofralarında görülmüştür. Günümüz Erzurum'unda ise genelde Ramazan ayında iftardan sonra yenilen bir tatlı olarak sofralarımızı süslüyor.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...

EV YAPIMI CAĞ KEBABI

1 adet kuzu budu
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı kadar yoğurt
1 miktar lavaş ekmeği
4 adet orta boy domates
7 adet yeşil biber
1'er çay kaşığı tuz ve karabiber
YAPILIŞI:
Soğanların tümünü ince ince kıyın ve yoğurdu, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştırın. Bu malzemeleri tam olarak karıştırdıktan sonra önceden parmak kalınlığında kesmiş olduğunuz etleri yoğurt içerisine ekleyip etlerin yoğurt ile temas etmesini sağlayın. Bu aşama sonrasında bir gün etleri dinlendirin. Artık etleriniz, sos haline getirilmiş yoğurt içerisinde bir gün bekleyerek farklı bir kıvam almış olacak. Şimdi etleri çıkararak Erzurum çağ kebabının en büyük özelliği olan şişlere takın ve yatık haldeyken ateşte çevirerek kızartın. Piştikten sonra bu etleri küçük parçalar halinde keserek tekrar şişe takarak ateşte pişirmeye devam edin. Bu arada kebap pişerken, diğer yandan domatesleri, yeşil biberleri tam olarak pişirin ve servis edin.

KADAYIF DOLMASI

300 gr. taze tel kadayıf
1 su bardağı kırılmış ceviz

BULAMAK İÇİN:
3 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
Yarım paket vanilya

KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ

ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı şeker
2.5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
YAPILIŞI: Şerbet için; şeker ve suyu yaklaşık 20 dakika kaynatıyoruz. İçerisine üç-dört damla limon suyu damlatıyoruz. Şerbetin soğuk olması gerekiyor. Kadayıfı elimizle biraz havalandırıyoruz. Avuç içi kadar parça alarak tezgah üzerinde açıyoruz. Bir kenarına kırılmış ceviz içinden koyarak sıkıca kenarlarını da toparlayarak sarıyoruz. Kalan kadayıfları da bu şekilde sarıyoruz. Bir kap içerisinde yumurta, süt ve vanilyayı iyice çırpıyoruz. Hazırladığımız kadayıfları yumurtalı karışıma bulayarak elimizle düzeltiyoruz. Derin bir tencereye bolca sıvı yağ koyuyoruz ve kızdırıyoruz. Kızmış olan yağ içerisine kadayıf dolmalarını atarak kızartıyoruz. Tencereden alır almaz şerbetin içerisine bırakıyoruz. Üç-dört dakika bekletip servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA