Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ankara sofrasındayız

Geçtiğimiz günlerde Ankara'da SABAH etkinliği kapsamında Ankara'da idik. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'ye şahane misafirperverliği için çok teşekkür ediyorum.
Ankara'nın başka bir havası, farklı bir etkisi var. Soğuk, karlı, sert kışlarına rağmen karakter sahibi bir şehir dokusuna sahip. Ankara, hep Cumhuriyet tarihi ile yaşıtmış gibi bir imaja sahipse de aslında şehrin kökleri gerçekten çok eskiye dayanıyor. Bu köklü doku ile Anadolu'dan aldığı yoğun göç, Ankara mutfağını zaman içinde kendine özgü bir hale getirmiş. Bakalım Ankara mutfağından neler var? Ankara yemekleri; Ege mutfağının otları, Güneydoğunun kebapları kadar meşhur olmasa da gerçekten çok özel ve kendine özgü. Eğer Ankara'ya yolunuz düşerse her gün her yerde bulabileceğiniz yemekleri değil de Ankara'ya özgü yemekleri tatmakta ısrarcı olun. Bugün size en geleneksel olanlarından söz ediyorum...

BEYPAZARI KURUSU

MALZEMELER
100 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1.5 bardak ılık süt
2 tatlı kaşığı kuru maya
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı mahlep
4.5 bardak un

YAPILIŞI: Öncelikle hamurun bütün malzemelerini karıştırıyoruz. Unun dört bardağını koyuyoruz, ele yapışmayan ama çok yumuşak bir hamur olacak. Kapağını kapatıp 2.5 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Daha sonra hamuru elma büyüklüğünde koparıyoruz. Tezgahta simit yapar gibi yuvarlıyoruz. Yuvarlanan hamuru baklava dilimi şeklinde yanlamasına kesiyoruz. Yağlı kağıt serili veya yağsız tepsiye diziyoruz. Bütün hamurları aynı şekilde hazırlıyoruz. 25 dakika daha oda sıcaklığında mayalanmasını sağlıyoruz. 200 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

ANKARA TAVA

MALZEMELER
2 su bardağı arpa şehriye
3 su bardağı su
Tuz
Karabiber
200 gr. kuşbaşı et
1 adet kuru soğan
1 adet domates
Sıvı yağ
Tereyağı

YAPILIŞI: Sıvı yağı tencereye alıp bir tane kuru soğanı kavuruyoruz. Küçük küçük doğranmış etleri ilave ederek, rengi dönünceye kadar kavurmaya devam ediyoruz. Domates ilave edip az miktarda sıcak su ekleyerek düdüklü tencerede pişiriyoruz. Etler piştikten sonra ayrı bir tencerede ikişer yemek kaşığı tereyağı ve sıvı yağda şehriyelerin rengi dönene kadar kavuruyoruz. Suyu süzülen etleri ilave ediyoruz, su ekliyoruz. Son olarak tuz ve karabiberi ekleyerek altı kaynayınca kısık ateşe alıyoruz ve kapağını kapatarak pişirmeye devam ediyoruz.

URUŞ KAPAMA

MALZEMELER
Yarım kg. dana etinin tranc bölümü
150 gr. arpacık soğan
1 baş kuru soğan
2 yemek kaşığı tatlı biber salçası
4-5 bardak sıcak su
Tane karabiber
Damla sakızı
Tuz
Karanfil

YAPILIŞI: Geniş bir tencereye etimizi atıp pişiriyoruz ve pişmeye yakın etimize kuru soğanımızı ince doğrayıp ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz. Pişen etimize salçamızı ekliyoruz. Havanda tane karabiber, damla sakızı karanfili dövüp etin içine atıp tatlandırıyoruz. Tuzumuzu da ilave ediyoruz. Tavada arpacık soğanları hafif kızartıp pişen etimizin üzerine döküyoruz. Etimizin suyuyla birlikte servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA