Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Şakşuka şaka da şuka

Merhaba, 'Şakşuka, şakşuka, şaka da şuka' diye dilime dolanan şarkıdan yola çıkarak, şakşuka konusunu masaya yatırmaya karar verdim.
Kimine göre meze, kimine göre sebze yemeği ama ne olursa olsun hep lezzetli. Yemeklerin yancısı, gönülleri derinden fetheden şakşuka yemeğini yapmak oldukça kolay. Başrolde patlıcanın olduğu domates, biber gibi sebzelerin lezzetine lezzet kattığı enfes tarifleri sizler için hazırladım.
Bir adet en gelenekselinden şakşuka, bir tane annemle yaz boyunca yaptığımız fırında sağlıklı şakşuka, bir de mis gibi süzme yoğurtlu şakşuka... Bakalım beğenecek misiniz?
Hadi başlayalım...

SAĞLIKLI ŞAKŞUKA

YAPILIŞI: Tüm sebzeleri yıkayıp, doğrayıp fırın kağıdı serili tepsiye alıyoruz. Üzerlerine sarımsakları da küçük doğrayıp ekliyoruz. Tuz, karabiber, zeytinyağı ekleyip kaşıkla karıştırıyoruz. 180 derece fırında pişiriyoruz. Sos için; yağa sarımsakları ekleyip bir-iki dakika pişirip sonra domatesleri ve tuz ekliyoruz. 5-10 dakika suyunu çektikten sonra sebzelerin üzerine döküp karıştırıyoruz.

MALZEMELER

5 adet patlıcan
6 adet kabak
5 adet havuç
8 adet yeşil biber
8 adet kırmızı kapya biber
5 diş sarımsak
3-4 kaşık zeytinyağı
Tuz
Karabiber

SOSU IÇIN:
3 adet domates rendesi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş doğranmış sarımsak

YOĞURTLU ŞAKŞUKA

MALZEMELER
2 adet patates
2 adet patlıcan
2 adet kabak
1 kase yoğurt

YAPILIŞI: Sırasıyla patlıcan, kabak ve patatesi kızartıp servis tabağına alıyoruz. Üzerine hafif sulandırıp, tuzlayıp çırptığımız süzme yoğurdu döküyoruz. Pulbiberle süsleyerek servis ediyoruz.

ŞAKŞUKA

MALZEMELER
4-5 adet patlıcan
2-3 adet yeşil biber
1 adet kuru soğan
4 diş sarımsak
4-5 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı şeker
Tuz
İstenilen baharatlar
Kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI: Patlıcanları küp küp doğruyoruz. Tuzlu suya koyuyoruz bir müddet bekletiyoruz. Soğanı ve biberi ince ince doğruyoruz. Domatesleri de küçük küpler halinde doğruyoruz. Sarımsağı eziyoruz. Patlıcanları kızgın yağda kızartıyoruz. Sosu için tavaya iki-üç yemek kaşığı sıvı yağı koyuyoruz. Soğan, biber ve sarımsağı yağda kavurup salçayı ekliyoruz. Bir süre sonra domatesleri, tuzu, baharatları ve şekeri ekliyoruz. Suyunu çekince sosu patlıcanlarla harmanlayıp servis ediyoruz.

ŞAKŞUKA KONSERVESİ NASIL YAPILIR?
Şakşukalarınızı patlıcanın en bol döneminde hazırlayıp kış için ya da daha pratik olması için saklayabilirsiniz. Bu şekilde hazırda bulunan şakşuka konservelerinizi istediğiniz zaman çıkartıp tüketebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA